Телескопът James Webb засне кадри на планета извън нашата слънчева система Снимка: © НАСА

Телескопът на НАСА James Webber е заснел изображения на странни концентрични, постепенно избледняващи кръгове около далечна планета в друга слънчева система.

Учените тепърва ще ги проучват.

Планетата, наречена HIP 65426, се предполага, че е много по-голяма от Юпитер - между 6 и 12 пъти. Учените смятат, че тя е и млада - на 15-20 миниона години, в сравнение със Земята, която е на 4-5 милиарда години.

Д-р Саша Хинкли от Екстерския университет във Великобритания, която ръководи откритието, го нарече "трансформиращ момент, не само за Webb, но и за астрономията въобще" и добави, че James Webb е отворил вратата към цял нов клас планети, които досега са били абсолютно непознати за нас".

Хинкли допълни, че в скоро време може да е възможно учените да боравят с понятието за "метеорологическо време" на отдалечени планети.

Преди дни телескопът на НАСА улови нови детайли от галактиката Фантом и засне снимки, които бяха публикувани от Европейската космическа агенция (EКA) и НАСА.

Изображенията на галактиката Фантом M74 показаха синьо ядро и спирална форма, наблюдавани от инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), изучаващ средния инфрачервен спектър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024