Темата за НЛО и извънземните отново избухна с пълна сила в САЩ Снимка: © Getty Images

Едно изслушване на пенсионирани военни пред Конгреса на САЩ тази седмица извади отново на дневен ред темата за НЛО и тезата, че може би хората не са единствените обитатели на Вселената.

Пенсионираният майор от Военновъздушните сили Дейвид Гръш хвърли "бомбата", като обяви, че Съединените щати са прикривали дългогодишна програма за събиране и анализиране на НЛО или "неидентифицирани аномални явления“ - което е официалният термин, използван от правителството на САЩ.

Според Гръш част от това, с което страната се е сдобила, са нечовешки „биологични обекти“, които той казва, че не е виждал лично, но е научил за тях от „хора, които са пряко запознати с програмата“.

Пенсионираният майор твърди, че американското правителство е развивало програма за т.нар. "обратно инженерство". Става въпрос за процес по преоткриване и възстановяване на технологичните принципи и механизми, по които е създаден определен обект, машина или програма. Проектът се е провеждал под най-голяма секретност и с неясно финансиране.

Думите му провокираха остра реакция от д-р Шон Къркпатрик - ръководител на Службата за разрешаване на аномалии във всички области (All-domain Anomaly Resolution Office - AARO), който отговаря за разследванията на инциденти с НЛО. В позиция, публикувана в профила му в LinkedIn, той се разграничи от показанията на Дейвид Гръш, като каза, че те са обидни за екипа му.

„Не мога да пропусна вчерашното изслушване, без да споделя колко обидно беше то за офицерите от Министерството на отбраната и разузнавателната общност, които избраха да се присъединят към AARO. Много от тях споделят основателни притеснения относно рисковете за тяхната кариера".

„Те са търсачи на истината, както и аз“, казва Къркпатрик и допълва: „Но от вчерашното изслушване със сигурност няма да останете с такова впечатление...Противно на твърденията, изказани по време на изслушването, основният източник на тази информация е отказал да разговаря с AARO“, разкри Къркпатрик без да назовава конкретно името на Дейвид Гръш.

Къркпатрик категорично отрича и част от казаното от високопоставения генерал: „Службата ААRО все още не е открила никакви достоверни доказателства в подкрепа на твърденията за съществуването на каквато и да е програма за обратно инженерство на извънземни технологии“.

Снимка от изслушването по темата за извънземни в САЩ

Още двама души, освен Гръш, свидетелстваха пред Камарата на представителите. Един от тях - Дейвид Фравор, бивш командир на военноморските сили (ВМС), също твърди, че е видял обект да лети през небето по време на тренировъчна мисия през 2004 г.

„Технологията, с която се сблъскахме, беше много по-добра от всичко, което имахме“, разказва той за случая, на който става свидетел през 2004 г.

Пенсионираният пилот от военноморските сили Райън Грейвс също потвърждава, че е забелязвал неидентифицирани въздушни явления край бреговете на Атлантическия океан „всеки ден в продължение на поне няколко години“.

Според тримата пенсионирани военни властите на САЩ оказват натиск срещу тези, които разкриват публично подобна информация. Гръш дори твърди, че е бил заплашван за това, че е оповестил публично тази информация, но отказа да бъде по-конкретен как и от кого е бил упражнен натискът върху него.

„Беше много брутално и много жалко. Някои от тактиките, които използваха, имаха за цел да ме наранят както професионално, така и лично“, разказа бившият майор.

Той твърди, че е бил направен опит да бъде умишлено възпрепятстван да присъства на заседанието пред Камарата: „Беше толкова трудно да стигна до тук днес. Членове на разузнавателната общност и Пентагона се опитаха да ми попречат“.

Запитан дали правителството на САЩ има информация за извънземен живот, Гръш казва, че то вероятно е било наясно с „нечовешка“ дейност още от 30-те години на миналия век. Пентагонът обаче отрича това. Говорителката на Министерството на отбраната Сю Гоф казва, че следователите не са открили „никаква проверима информация, която да подкрепи твърденията, че каквито и да било програми относно притежанието или обратното инженерство на извънземни материали са съществували в миналото или съществуват в момента“.

Обвиненията, че американските власти крият информация за НЛО, не са нищо ново.

„Историята помни много подобни случаи, които са се разиграли още през 70-те и 80-те и години на миналия век. Винаги се твърди, че правителството на САЩ пази тази невероятна тайна, до която човечеството може да се докосне, без дори да има доказателства. Но когато погледнем какво правителството е пазило в тайна има много причини да се съмняваме, че това изобщо е по силите му", обяснява пред британския в. "Гардиън" журналистът и историк Гарет Граф, който пише книга по темата за НЛО.

Снимка от изслушването по темата за извънземни в САЩ

Всъщност интригата около това дали Съединените щати разполагат с доказателства за "извънземен живот" се засили, след като Гръш заяви през юни в медийното пространство, че правителството тайно укрива извънземни космически кораби. Тогава той каза, че властите разполагат с много голям извънземен кораб "с размер на футболно игрище".

Той повтори тази своя теза и на заседанието в сряда, където говореше под клетва, но така и не пожела да даде подробности около твърденията си. В хода на изслушването той уточни, че е готов да разясни темата, но при закрити врата.

„За мен е много интересно, че Дейв Гръш не пожела да повтори под клетва най-експлозивното (и необичайно) от своите твърдения (за извънземния кораб). Той изглежда внимава какво повтаря“, коментира Гарет Граф.

Бившият майор все пак изрази надежда, че действията му в крайна сметка ще доведат до положителен резултат - повече прозрачност по темата за извънземните. Тя влезе в дневния ред на Конгреса през януари - като това беше първият подобен дебат от десетилетия.

В последните няколко години Пентагонът изготвя доклади за десетки небесни явления, за които няма обяснения, но също така няма и доказателства за тайна технология от други страни или извънземен живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024