Акциите на Tesla поевтиняха драстично, постът на Мъск започва да се клати Снимка: © Getty Images

Във вторник акциите на Tesla стигнаха до най-ниската си цена от повече от две години насам - поевтиняване, което се случва на гърба на тежък финансов период за автомобилния производител.

От началото на октомври компанията е загубила повече от половината от стойността си, като инвеститорите изразиха притесненията си от начина, по който Илон Мъск я управлява. Една от основните критики е, че новото бизнес начинание на милиардера, Twitter, отнема прекалено голям процент от вниманието и времето му.

Периодът му начело на социалната мрежа е белязан от пълен хаос - често въвежда промени в политиката на платформата, след което ги отменя. Наскоро обяви, че ще отстъпи позицията си на изпълнителен директор, след като потребителите гласуваха да го направи в анкета. Според експерти непоследователността му влияе и на доверието, което Tesla получава - от ноември 2021 година акциите на компанията са поевтинели със 73%.

Спадът в цената на Tesla във вторник бе с 11.4% и дойде, след като Reuters съобщи, че производството в завода в Шангай ще бъде намалено през януари. Появиха се и притеснения, че търсенето също ще отбележи регрес.

Рестрикциите и дългите карантини в Китай предизвикват сериозен проблем с доставките на части, като очакванията са нормалното производство да бъде възобновено най-рано в края на февруари.

Според анализ на медията цените на автомобилите на Tesla втора употреба също падат по-бързо от останалите. Проблемът с продажбите личи и от това, че компанията предоставя повече отстъпки както на китайските, така и на американските си клиенти.

Мъск отдаде затрудненията на повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв, като посочи, че те карат "хората все повече да прехвърлят средствата си от акции в пари в брой." Бизнесменът продаде близо 4 милиарда от собствения си дял в Tesla през изминалата година, за да финансира сделката за закупуването на Twitter. В средата на декември обяви, че няма да продава повече от акциите си в компанията в следващите "поне 18-24 месеца".

Според анализатори, цитирани от The Guardian, съществува реална възможност Мъск да бъде принуден да се оттегли от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант, като вече е изправен и пред съдебно дело, свързано с твърденията, че не е успял да се съсредоточи върху Tesla заради свои странични начинания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024