ТЕЦ "Бобов дол" ще спре горенето на отпадъци Снимка: © Getty Images

ТЕЦ „Бобов дол“ има намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци. Това стана ясно от писмо на дружеството до главния прокурор Иван Гешев. То дойде на фона на проверката, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Проверката бе възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

Изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД – инж. Емил Христов съобщи в писмото към Гешев, че има намерение да се спре горенето на отпадъци. Също така плановете са в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да се премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база. За последното Христов се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ – Перник, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

В края на март РИОСВ, полиция и прокуратура осъществиха спецакция с цел да се установи дали централата разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какви отпадъци се горят.

В получения във доклад се посочва, че са били установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.

Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация, съобщават от прокуратурата.

В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

По информация на „Сега“, след 20 март тецът отново започна да гори боклук. Това се случи, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца бе отпаднала. В централата се изгаря по 96 тона RDF отпадък на всяко денонощие.

Иначе изгарянето на отпадъци предизвика огромно недоволство сред местните, което доведе до задържането за кратко на изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Емил Христов. Това се случи преди два месеца. Беше му наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 хиляди лева и така бе освободен в края на февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024