ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган е осъден да плати 39 млн. лева на "Булгаргаз"

ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е осъден днес да заплати на държавното дружество "Булгаргаз" сумата от 35,5 млн. лв., законна лихва от април 2022 г. в размер на почти милион лева, както и 1,5 милиона лв. разноски по делото. Това става ясно от решение на Окръжния съд Варна от днес, съобщава "Офнюз".

Решението на Окръжния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд.

Делото, което "Булгаргаз" заведе срещу ТЕЦ "Варна", е за доставен, но неплатен природен газ по силата на едногодишен договор от 1 януари 2022 г.

Общата сума, която топлоцентралата трябва да плати на "Булгаргаз", е 39 млн. лева. Съдът може да поиска мерки по обезпечение, които според чл. 397, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс могат да са възбрана на недвижим имот, запор върху движими вещи и вземания, включително запор върху дялове в търговско дружество.

През 2017 г. ТЕЦ "Варна", собственост тогава на чешката ЧЕЗ, е продаден на фирма "Сигда" ООД, притежавана от Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Папазов е бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски и смятан за близък до ДПС. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата придобива Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС е и в ръководството на толпоцентралата.

В средата на януари тази година, веднага след изтичането на въпросния договор, от "Продължаваме промяната" сезираха ДАНС за "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България".

Според изнесената информация през 2022 г. "ТЕЦ Варна" цели месеци не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионен дълг.

В предходните години от “Демократична България” също неведнъж са поставяли въпроса с какви пари Ахмед Доган придобива централата, как изведнъж получава всички необходими лицензи, отказвани с години на предишния собственик, включително договор за студения резерв. Всички въпроси през годините обаче срещат мълчанието на институциите, сред които също прокуратурата, НАП и Министерството на енергетиката.

През 2020 година ТЕЦ „Варна“ получава 20,8 милиона лева за „студен резерв“. През юли 2020 стана ясно, че централата е взела около 54 млн. лв. по тази линия за две години, без на практика да работи. Тенденцията се запазва и през 2021 година.

Парите се отпускат от държавата за поддържане на неработещи мощности в готовност ТЕЦ "Варна" да ги включи в електропреносната мрежа - при възникване на дефицит.

В крайна сметка кабинетът „Борисов 3“ в разгара на антиправителствените протести обяви, че централата занапред няма да получава милиони от така наречения „студен резерв“.

През декември 2021 г. сметките на ТЕЦ "Варна" са запорирани, а "Булгаргаз" временно спря подаването на газ към централата заради натрупаните задължения.

Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ "Варна" на Доган заради 25 млн. лв. дългове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023