Тежък удар за унгарската икономика: ЕК иска да замрази 13,3 млрд. евро заради корупцията при Орбан Снимка: © Getty Images

Този текст е актуализиран на 25 ноември, след като Виктор Орбан съобщи за новата позиция на Унгария за членството на Швеция и Финландия в НАТО.


Заради хроничната корупция и неспазването на принципите на правовата държава в Унгария Европейската комисия замразява средства в размер на 13,3 млрд. евро, предназначени за страната.

Този път обаче Виктор Орбан спешно се нуждае от милиардите от Брюксел. Икономиката на Унгария се срина в резултат на войната в Украйна. Държавата налива милиарди евро помощ, за да ограничи цените на петрола и газа, което източва държавния бюджет. Поради огромната инфлация централната банка увеличи лихвените проценти до над 17 на сто в опит да спре падането на форинта. Вече не е изключен дори национален фалит, ако парите от Брюксел не се материализират.

Европейската комисия смята, че правителството на Орбан не е изпълнило антикорупционните си ангажименти в срок до 19 ноември и това води след себе си до блокиране на плащанията по Фонда за възстановяване от пандемията в размер на около 5,8 млрд. евро. Ако иска да получи тези средства, страната ще трябва да направи реални действия за възстановяване на върховенството на закона.

По-конкретно става дума за 17 мерки, с които унгарското правителство искаше да се бори с широко разпространената в страната корупция и да възстанови независимостта на съдебната система. В анализ на Европейския парламент наскоро беше посочено, че само три от 17-те мерки изобщо са ефективни. Всички останали са или твърде слаби, или недостатъчно изпълнени - или и двете.

ЕК препоръча и замразяване на 7,5 млрд. евро от редовния бюджет на ЕС - пак заради опасения за корупция, която поставя под въпрос ефективното харчене на тези средства. Сумата представлява 65% от т.нар. кохезионни фондове, предназначени за Унгария през бюджетния период на ЕС 2021-2027 г.

Последната дума по неотпускането на тези 7,5 млрд. евро ще имат финансовите министри на ЕС на 6 декември. Решението изисква квалифицирано мнозинство от 15 от 27-те страни от ЕС с най-малко 65 процента от общото население на ЕС.

Еврокомисията обаче препоръчва на страните членки на ЕС да одобрят Плана за възстановяване и устойчивост на Унгария - тя е последната държава в съюза, която все още чака положителна санкция по този план, който описва приоритетите, по които ще се използват парите за възстановяване.

Унгарското правителство в последните месеци дразни повече от обикновено останалите членки от ЕС. Причината е тактиката на правителството на Орбан да изнудва Брюксел чрез правото си на вето по ралични въпроси.

Унгария например, заедно с Турция, блокираше присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО- но в четвъртък Виктор Орбан обяви на срещата на Вишеградската четворка, че правителството е взело ново решение да подкрепи членството на двете държави. Будапеща също така не подкрепя отпускането на кредитен пакет от 18 милиарда евро за Украйна.

Същото важи и за опита да се въведе минимален данък върху корпоративните печалби. Пропутинският курс на Орбан го отдалечи и от иначе бивши близки съюзници като Полша.

Правната аргументация на Брюксел за замразяване на фондовете за Унгария е следната: Ендемичните корупционни рискове, провалените процедури за възлагане на обществени поръчки и други системни недостатъци означават, че съществува голям риск парите на данъкоплатците от ЕС да бъдат изразходвани неправилно в Унгария. Будапеща не може да гарантира, че средствата на ЕС ще достигнат до получателите, за които са предназначени, и следователно ЕК не може да ги изплати.

Разбира се, това разсъждение поставя въпроса: Защо Брюксел не замрази всички трансфери за Унгария, особено щедрите земеделски фондове, при положение че многократно е докладвано за корупция при земеделските плащания на ЕС?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022