The White Lotus по HBO е сериал, който не се поддава на класификации, но спокойно може да бъде наречен сериалът на лято 2021.

Описват го като "комедия/драма" и със сигурност ще ви накара да се надсмеете над предубежденията на главните му действащи лица - но и няма спор, че всеки епизод е напоен в токсично напрежение.

Героите са достатъчно богати, за да могат да си позволят дълга почивка в райски луксозен комплекс на Хавайските острови, но престоят им се превръща в малък ад - бавно и необратимо.

Заличаването на идеята за хепи-енд се случва още в първата минута - мистериозен ковчег с човешки останки е натоварен в карго-отделението на самолета за прибиране. Единственият човек, който знае какво се е случило, праща по дяволите всички въпроси за самоличността на покойника.

Това, което ще видим по-нататък, е ретроспекция на една убийствена ваканция - катарзис. 

Саркастичните спорове за политиката, капитализма, сексизма, расизма, класовата борба, империализма, привилегиите, cancel-културата и поколенческите разломи са остри като бръснач, но и излизат абсурдни от устите на героите, поставени сред палми, плажни барове и тапети с щампи на ананаси. 

Между скъпите дрехи и бижута в куфарите на гостите е опакован невидим багаж от страхове, комплекси, ревност, завист, самосъжаление, зависимости и смърт (буквално). Една от гостенките на хотела носи урна с праха на покойната си майка, с намерението да го разпръсне над океана. 

От другата страна на рецепцията: Корпоративните изисквания към персонала в "Белият лотос" са толкова напрягащи, че започват да вадят на показ най-тъмните черти от характера на работещите в хотела. Взаимното презрение между обслужвани и обслужващи прераства във война.

Спрялото време в The White Lotus пасва доста добре на отчуждението, в което се намира постпандемичният свят. 

Кои са главните действащи лица?

Млада двойка пристига на медения си месец. Той е богат и самовлюбен наследник на семейния бизнес, тя е прохождаща в професията си журналистка на свободна практика без собствени пари. Една грешка при резервацията ще накара съпрузите да се усъмнят в най-важното решение на живота си. 

В съседния апартамент се настанява семейството на една от най-богатите и влиятелни жени в сферата на технологичния бизнес - събирателен образ на Шерил Сандбърг от Facebook и Сюзан Войчицки от YouTube - чиято работа е толкова всепоглъщаща, че хавайският пейзаж не е нищо повече от фон за поредния й Zoom-разговор с Китай. 

Съпругът й е поставен в позиция да се съмнява в мъжествеността си на всяко ниво - от наследството на баща си, през второстепенната си роля в брака, до отегчението на децата си, които гледат на него като на провал. 

Дъщеря им чете Ницше на плажа, смесва адерол с кетамин и критикува Хилари Клинтън от социалистическа перспектива. Тя е достатъчно "осъзната" за привлегированото си положение, но това не й пречи да изпитва свирепа нужда да контролира и притежава всичко около себе си - територията, вещите, дори хората. 

Последната посетителка в хотела е алкохолизирана самотна жена с катастрофален личен живот, която обаче няма нищо против да сбъдне нечия чужда мечта само срещу няколко минути внимание.  

В центъра на сложните връзки и конфликти между гостите и персонала е мениджърът на хотела, чиято философия гласи, че "Клиентите трябва да получат всичко, което искат, проблемът е, че те дори не знаят какво искат". 

Създателят на сериала Майк Уайт е познат с работата си по продукции като "Freaks and Geeks" и "Enlightened" с Лора Дърн.

Още преди да се разкрие мистерията от първия сезон, The White Lotus вече получи зелена светлина за антологично продължение. Действието в следващия сезон ще се развива отново в хотел от веригата, но на различно място, с различни гости и със завръщане на някои от старите главни действащи лица.... ако са преживели почивката на Хаваите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности