The White Lotus по HBO: Райската ваканция, която се превръща в ад

The White Lotus по HBO е сериал, който не се поддава на класификации, но спокойно може да бъде наречен сериалът на лято 2021.

Описват го като "комедия/драма" и със сигурност ще ви накара да се надсмеете над предубежденията на главните му действащи лица - но и няма спор, че всеки епизод е напоен в токсично напрежение.

Героите са достатъчно богати, за да могат да си позволят дълга почивка в райски луксозен комплекс на Хавайските острови, но престоят им се превръща в малък ад - бавно и необратимо.

Заличаването на идеята за хепи-енд се случва още в първата минута - мистериозен ковчег с човешки останки е натоварен в карго-отделението на самолета за прибиране. Единственият човек, който знае какво се е случило, праща по дяволите всички въпроси за самоличността на покойника.

Това, което ще видим по-нататък, е ретроспекция на една убийствена ваканция - катарзис.

Саркастичните спорове за политиката, капитализма, сексизма, расизма, класовата борба, империализма, привилегиите, cancel-културата и поколенческите разломи са остри като бръснач, но и излизат абсурдни от устите на героите, поставени сред палми, плажни барове и тапети с щампи на ананаси.

Между скъпите дрехи и бижута в куфарите на гостите е опакован невидим багаж от страхове, комплекси, ревност, завист, самосъжаление, зависимости и смърт (буквално). Една от гостенките на хотела носи урна с праха на покойната си майка, с намерението да го разпръсне над океана.

От другата страна на рецепцията: Корпоративните изисквания към персонала в "Белият лотос" са толкова напрягащи, че започват да вадят на показ най-тъмните черти от характера на работещите в хотела. Взаимното презрение между обслужвани и обслужващи прераства във война.

Спрялото време в The White Lotus пасва доста добре на отчуждението, в което се намира постпандемичният свят.

The White Lotus по HBO: Райската ваканция, която се превръща в ад Кои са главните действащи лица?

Млада двойка пристига на медения си месец. Той е богат и самовлюбен наследник на семейния бизнес, тя е прохождаща в професията си журналистка на свободна практика без собствени пари. Една грешка при резервацията ще накара съпрузите да се усъмнят в най-важното решение на живота си.

В съседния апартамент се настанява семейството на една от най-богатите и влиятелни жени в сферата на технологичния бизнес - събирателен образ на Шерил Сандбърг от Facebook и Сюзан Войчицки от YouTube - чиято работа е толкова всепоглъщаща, че хавайският пейзаж не е нищо повече от фон за поредния й Zoom-разговор с Китай.

The White Lotus по HBO: Райската ваканция, която се превръща в ад  - ревю

Съпругът й е поставен в позиция да се съмнява в мъжествеността си на всяко ниво - от наследството на баща си, през второстепенната си роля в брака, до отегчението на децата си, които гледат на него като на провал.

Дъщеря им чете Ницше на плажа, смесва адерол с кетамин и критикува Хилари Клинтън от социалистическа перспектива. Тя е достатъчно "осъзната" за привлегированото си положение, но това не й пречи да изпитва свирепа нужда да контролира и притежава всичко около себе си - територията, вещите, дори хората.

The White Lotus - Дженифър Колидж

Последната посетителка в хотела е алкохолизирана самотна жена с катастрофален личен живот, която обаче няма нищо против да сбъдне нечия чужда мечта само срещу няколко минути внимание.

В центъра на сложните връзки и конфликти между гостите и персонала е мениджърът на хотела, чиято философия гласи, че "Клиентите трябва да получат всичко, което искат, проблемът е, че те дори не знаят какво искат".

Създателят на сериала Майк Уайт е познат с работата си по продукции като "Freaks and Geeks" и "Enlightened" с Лора Дърн.

Още преди да се разкрие мистерията от първия сезон, The White Lotus вече получи зелена светлина за антологично продължение. Действието в следващия сезон ще се развива отново в хотел от веригата, но на различно място, с различни гости и със завръщане на някои от старите главни действащи лица.... ако са преживели почивката на Хаваите.The White Lotus - ревю сезон 1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024