Тигър в американски зоопарк даде положителна проба за коронавирус Снимка: © Getty Images

Четиригодишен малайски тигър в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, даде положителна проба за коронавирус, съобщават CNN, BBC и Bloomberg.

Хищникът, който носи името Надя, е първият случай на животно, заразено с Covid-19 чрез предаване на болестта от човек. От американския зоопарк смятат, че тигърът, заедно с още шест големи котки, е бил заразен от пазач в съоръжението, който не е имал симптоми на болестта.

Пробата на Надя е потвърдена от лабораторията на Националните ветеринарни служби в Айова.

Общо седем диви котки са показали симптоми, сред които суха кашлица. Това се е случило в края на миналия месец, след като са имали близък контакт с неназован към момента служител.

„Това е първият път, в който някой от нас научава за случай по света, в който човек заразява животно и животното се разболява“, каза главният ветеринар в зоопарка Пол Кале, цитиран от „Ройтерс“.

Той съобщи още, че възнамерява да сподели информацията с останалите зоопаркове и институции, изследващи пренасянето на Covid-19. Потвърди също така, че тигърът не е отнел възможността за проба на даден човек.

„Не можеш да изпратиш човешките проби във ветеринарна лаборатория и не можеш да изпратиш животинските тестове в лаборатория за изследване на заболели хора. Това не е състезание за тестване“, каза Кале.

„Тествахме котката заради изключителна предпазливост и ще споделим всичко, което научим за Covid-19 и което ще допринесе за изследването на новия коронавирус по света“, съобщиха от зоопарка в Бронкс в официално изявление.

Надя, сестра ѝ Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва също са показали симптоми, но от зоопарка очакват животните да се възстановят напълно.

При хищниците се е наблюдавало известно понижаване на апетита, но „се чувстват добре под ветеринарна грижа и са интерактивни със своите пазачи“, казаха от зоопарка. Съобщиха още, че не е ясно как вирусът се развива в телата на животни като тигри и лъвове, тъй като различните видове могат да реагират на нови инфекции по съвсем различен начин.

Зоопаркът в Бронкс и останалите три парка под егидата на Wildlife Conservation Society в Ню Йорк са затворени за посетители от 16 март насам, а сега в тях ще се вземат още по-строги мерки .

„Нашите котки са били инфектирани от човек, който се е грижил за тях. Той е бил асимптоматичен, а после е развил симптоми“, обявиха от зоопарка в Бронкс.

Случаят е необичаен, тъй като към момента предаването на симптоми на коронавирус между хора и животни беше нещо рядко и недобре проучено. В Хонг Конг бяха докладвани няколко подобни случая, включително на куче, което е дало положителна проба.

Смята се, че Covid-19 произхожда от диви животни и се е разпространил сред хората заради пазар на живи животни в Ухан – градът в китайската провинция Хубей, който стана епицентър на заразата.

Пандемията се разпространява бързо между хората, но инфекцията на малайския тигър повдига нови въпроси за разпространението между хора и животни. Все още „няма доказателства, че даден човек е бил заразен с Covid-19 в САЩ чрез предаване на заразата от животни, включително домашни любимци като кучета или котки“, съобщиха от зоопарка в Бронкс.

Това е и тезата на СЗО остана на резервната скамейка в мача срещу пандемията , която казва, че няма доказателства, че домашните любимци като кучета и котки могат да предадат коронавируса.

Въпреки това експерти предупредиха, че вирусът може да представлява заплаха за някои животни като маймуните, пише BBC. Те споделят, че са нужни мерки, с които да се намали рискът за дивите горили, шимпанзетата и орангутаните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024