Тигър в американски зоопарк даде положителна проба за коронавирус Снимка: © Getty Images

Четиригодишен малайски тигър в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, даде положителна проба за коронавирус, съобщават CNN, BBC и Bloomberg.

Хищникът, който носи името Надя, е първият случай на животно, заразено с Covid-19 чрез предаване на болестта от човек. От американския зоопарк смятат, че тигърът, заедно с още шест големи котки, е бил заразен от пазач в съоръжението, който не е имал симптоми на болестта.

Пробата на Надя е потвърдена от лабораторията на Националните ветеринарни служби в Айова.

Общо седем диви котки са показали симптоми, сред които суха кашлица. Това се е случило в края на миналия месец, след като са имали близък контакт с неназован към момента служител.

„Това е първият път, в който някой от нас научава за случай по света, в който човек заразява животно и животното се разболява“, каза главният ветеринар в зоопарка Пол Кале, цитиран от „Ройтерс“.

Той съобщи още, че възнамерява да сподели информацията с останалите зоопаркове и институции, изследващи пренасянето на Covid-19. Потвърди също така, че тигърът не е отнел възможността за проба на даден човек.

„Не можеш да изпратиш човешките проби във ветеринарна лаборатория и не можеш да изпратиш животинските тестове в лаборатория за изследване на заболели хора. Това не е състезание за тестване“, каза Кале.

„Тествахме котката заради изключителна предпазливост и ще споделим всичко, което научим за Covid-19 и което ще допринесе за изследването на новия коронавирус по света“, съобщиха от зоопарка в Бронкс в официално изявление.

Надя, сестра ѝ Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва също са показали симптоми, но от зоопарка очакват животните да се възстановят напълно.

При хищниците се е наблюдавало известно понижаване на апетита, но „се чувстват добре под ветеринарна грижа и са интерактивни със своите пазачи“, казаха от зоопарка. Съобщиха още, че не е ясно как вирусът се развива в телата на животни като тигри и лъвове, тъй като различните видове могат да реагират на нови инфекции по съвсем различен начин.

Зоопаркът в Бронкс и останалите три парка под егидата на Wildlife Conservation Society в Ню Йорк са затворени за посетители от 16 март насам, а сега в тях ще се вземат още по-строги мерки .

„Нашите котки са били инфектирани от човек, който се е грижил за тях. Той е бил асимптоматичен, а после е развил симптоми“, обявиха от зоопарка в Бронкс.

Случаят е необичаен, тъй като към момента предаването на симптоми на коронавирус между хора и животни беше нещо рядко и недобре проучено. В Хонг Конг бяха докладвани няколко подобни случая, включително на куче, което е дало положителна проба.

Смята се, че Covid-19 произхожда от диви животни и се е разпространил сред хората заради пазар на живи животни в Ухан – градът в китайската провинция Хубей, който стана епицентър на заразата.

Пандемията се разпространява бързо между хората, но инфекцията на малайския тигър повдига нови въпроси за разпространението между хора и животни. Все още „няма доказателства, че даден човек е бил заразен с Covid-19 в САЩ чрез предаване на заразата от животни, включително домашни любимци като кучета или котки“, съобщиха от зоопарка в Бронкс.

Това е и тезата на СЗО остана на резервната скамейка в мача срещу пандемията , която казва, че няма доказателства, че домашните любимци като кучета и котки могат да предадат коронавируса.

Въпреки това експерти предупредиха, че вирусът може да представлява заплаха за някои животни като маймуните, пише BBC. Те споделят, че са нужни мерки, с които да се намали рискът за дивите горили, шимпанзетата и орангутаните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022