TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас Снимка: © Canva

От началото на войната в Украйна на руските потребители е забранено да качват съдържание в TikTok, след като социалната мрежа наложи допълнителни рестрикции с цел да се ограничи разпространението на проруска пропаганда и клипове в подкрепа на "специалната операция" на Кремъл. Платформата обаче отново е в центъра на скандал, свързан с алгоритъма ѝ - ново европейско изследване разкрива, че приложението "тайно промотира" съдържание, произведено в Русия, което достига до потребители в страната.

Проучването на Европейската изследователска група "Tracking Exposed" показва, че нови видеоклипове от руски акаунти са видими на главната страница на TikTok - "За теб", където алгоритъмът на платформата препоръчва ново съдържание на потребителите. Така видеоклипове, които би трябвало да са забранени в Русия, всъщност не са.

За това помагат акаунти, контролирани пряко от държавата, които заобикалят забраната на TikTok.

"Открихме шест или седем такива акаунта, но вероятно са повече. Те са напълно извън обявените ограничения, но не разбираме защо", казва Салваторе Романо, ръководител на изследователския отдел в Tracking Exposed, пред "Euronews".

По думите му TikTok може би се опитва да запази платформата си привлекателна за руските потребители, като позволява разпространението на локално съдържание. През март социалната мрежа актуализира своята политика, с което възпрепятства руснаците да публикуват и гледат видеоклипове от собствената им страна, след като Кремъл криминализира твърденията, че Русия води война в Украйна, които нарича “фалшива информация”.

Въпреки това съдържание от контролирани от Кремъл медии, политически и неполитически послания са промотирани от ТikTok за потребителите на територията на Русия, макар че въпросното съдържание не се вижда в профилите на тези, които са го публикували.

"Знаем, че руското обществено мнение е особено при вземането на решение дали да подкрепи войната в Украйна или не, и знаем, че в Русия има силна цензура", каза още Романо.

"Tracking Exposed" обвинява TikTok, че е непрозрачна и непоследователна при прилагането на политиките си за модериране на съдържанието, свързано с войната в Украйна. В доклад от март месец се посочва, че платформата не е прилагала забраната си в продължение на три седмици и така е разпространявала провоенни и прокремълски видеа сред руските потребители.

Изследователите са провели проучването си между май и юли 2022 г., като са използвали VPN услуги за достъп до TikTok от руски IP адреси, за да добият представа за използването за платформата от потребители, намиращи се на територията на Русия.

Ако потребител в страната следва международен акаунт, като например страницата на BBC, той няма да може да вижда никакви видеоклипове в съответния профил. Новопубликуваното съдържание обаче все пак ще се появи в страницата с препоръки, установява изследването.

В акаунтите на държавно контролирани медии като Sputnik News продължават да се показват видеоклипове отпреди забраната, а новото съдържание се появява в страницата "За теб".

Наложените забрани за руско съдържание би трябвало да бъдат забелязани от европейските потребители - като на практика те не би трябвало да виждат видеоклипове, качени от руски потребители, които се намират в родината си. Това обаче не е така. Дори в локализираната за България страница за препоръки на TikTok могат да бъдат видяни видеоклипове, качени от хора, намиращи се в Русия, а някои от тях са открито пропагандни материали за войната в Украйна.

Профил, който е напълно достъпен на българска територия, разпространява видеа, свързани с подкрепата към руската инвазия и "независимостта" на сепаратистките републики в Украйна - Донецка и Луганска. Спрямо алгоритъма на платформата съдържанието се появява в страницата за препоръки на TikTok, но е достъпно и от самия потребителски профил, който има над 94 хил. показвания.

Не е ясно по какъв начин подобен тип видеоклипове достигат до потребителите - голяма част от които са деца и тинейджъри, с оглед на обявените от TikTok правила. Сред предположенията са, че много от руските потребители използват VPN услуги и така заобикалят забраните на платформата, а изглежда TikTok не е особено обезпокоен от този факт. От китайската компания - собственик на приложението, посочват, че политиките им за услугата в Русия не са се променили и продължават да работят по прилагането им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

Борисов се обяви за смяната на министър Тагарев още преди да е излязла оценката на Денков и Габриел

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024