Снимка: © Getty Images

Една от най-бързо развиващите се актуални филмови звезди Тимъти Шаламе ще влезе в ролята на легендарния Боб Дилън в биографичен филм за носителя на Нобелова награда за литература.

Проектът бе обявен още  в началото на 2020 година, но последвалата пандемия го замрази и дълго време не се знаеше дали ще стане реалност. Сега режисьорът Джеймс Манголд потвърди, че работата продължава.

Самият Боб Дилън участва в проекта в качеството си на изпълнителен продуцент. 

"Going Electric" засяга периода от кариерата на музиканта, в който той осъществява прехода между фолк и рок жанровете.

Моментът е ключов в живота на изпълнителя. Още като тийнейджър той си изгражда имиджа на новия пророк на фолка, но в средата на 60-те решава да замени акустичната китара с електрическа и това взривява индустрията. Някои го обявяват за "предател" и дори правят опити да разкачат китарата му от усилвателя по време на концерти, докато други оценяват еволюцията му, която води до класики като "Like a Rolling Stone".

Подготовката на Шаламе

26-годишният актьор, който проби на сцената с "Call Me By Your Name" (2017) и дори бе номиниран за "Оскар" за главната си роля във филма, е едно от най-нашумелите имена в киното в момента.

Играта му в "Little Women" (2019), "The French Dispatch" и "Dune" му спечели много суперлативи, а му предстои да участва още в "Bones & All" на Лука Гуаданино и да влезе в обувките на Уили Уонка в "Wonka" на Пол Кинг.

Шаламе вече в продължение на години се подготвя за ролята на Дилън. Освен интензивните уроци по акустична и електрическа китара, той прекарва месец в къща в Удсток, където има цяла стена, посветена на артиста и албумите, които е записал. В интервю пред GQ през октомври 2020 Тимъти е описан като "обсебен" от Боб Дилън:

"Цитира го често. Фиксирал се е както върху изкуството му, така и върху самия персонаж. Изумява се на начина, по който артистът успява да бъде постоянно в очите на хората, да има такова влияние и същевременно да запази истинската си същност скрита зад музиката, героите в песните и езика, който използва," пише Даниъл Райли по темата. 

Тогава бъдещето на филма е неизвестно, но въпреки това Шаламе отдава времето си на изучаване на живота на Дилън. Разхожда се с тетрадка с бележки, които е направил, докато чете мемоарите на музиканта. 

Дори се среща с Джоел Коен, за да го разпита за Боб. Един от братята от известното режисьорско дуо вече се е потопявал в живота на артиста покрай филма "Inside Llewin Davis" и има какво да каже.

Отбелязва, че впечатляващото при Дилън не е неоспоримото качество на творбите, а интензитетът на работата - основополагащ албум след основополагащ албум в ранните години на кариерата му. 

Джеймс Манголд вече е доказал, че умее да работи в този жанр с "Walk the Line" - филмът му за живота на Джони Кеш получава високи оценки.

Към визитката му можем да прибавим още други изключително успешни заглавия като "Logan" и "Ford v Ferrari", а в момента работи и върху петия филм от поредицата "Indiana Jones".

"Going Electric" изглежда повече от обещаващо, а на нас ни остава само да се надявам, че след дългото очакване скоро ще можем да го видим в кината. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори