"Time" излезе с корица за Украйна: "Животът ще надделее над смъртта и светлината ще победи тъмнината“ Снимка: © "Time"

Американското списание „Time“ излезе с корица в подкрепа на Украйна, на която на украински са изписани силните думи на Володимир Зеленски: „Животът ще надделее над смъртта и светлината ще победи тъмнината“.

Президентът ги изрече по време на видеоконферентна връзка с Европейския парламент тази седмица и евродепутатите дълго време го аплодираха на крака.

Корицата на „Time“ е с цветовете на украинското знаме, а основното заглавие е „Володимир Зеленски и героите на Украйна“.

В дългия си материал за руската военна инвазия в съседната страна нюйоркското издание пише, че президентът на украинците е „променил историята“, избирайки да остане в столицата Киев по време на сраженията и така да вдъхне още повече кураж на сънародниците си.

„Президентът искаше да отиде в окопите. Той вече беше вървял половин час през калта, с шлем на главата си, заобиколен от генерали и охрана. Но настояваше да продължат. От другата страна групата видя началото на руските позиции. Тя вече беше в обсега на снайперистите, които бяха убили трима украински войници преди две седмици. Но Володимир Зеленски отказа да спре“ – така започва статията на „Time“, припомняйки момент от пролетта на миналата година, когато президентът отиде на фронта. Авторът Саймън Шустър е бил на същото място по същото време и е станал свидетел на случващото се.

Когато Зеленски идва на власт през 2019, Украйна е във война с Русия от повече от пет години. Броят на загиналите надхвърля 13 000 души, а почти всяка нощ по фронтовата линия в Донецк и Луганск има стрелби между украинските военни и проруските сепаратисти, което разкъсва някогашните братски нации. „По онова време никой не знаеше, че войната скоро ще прерасне, но по време на пътуването ни до фронта Зеленски имаше усещането, че руските войски вече се струпват с десетки хиляди от другата страна на границата“, пише Шустър.

"Искат да ни накарат да се страхуваме", му е казал Зеленски в края на пътуването, докато са летели обратно към Киев с президентския самолет. "Те искат Западът да се страхува от силата и мощта на Русия. Това не е тайна".

Зеленски разбираше, че показването на страх ще е в полза на Русия, макар че призна, че инвазията го плаши. "Това, което ме притеснява, е, че намеренията им може да не приключат с демонстрация на сила на границата. Може да има по-голям военен план", е казал президентът пред „Time“ миналия април.

Днес пълномащабната война на Путин е факт – на 24 февруари той започна инвазия в Украйна, а вече осми ден военните му продължават да обстрелват десетки градове във всички части на страната. Стотици цивилни загинаха, включително деца, а конвой от танкове продължава към столицата Киев.

Инвазията поставя Зеленски в различна роля, която първоначално изглежда неподходяща за „героя му“, пише „Time“, напомняйки, че президентът беше комик, преди да поеме властта. „Неговите приятели и съветници често са ми казвали, че Зеленски страда от болестта на актьора: непреодолима нужда да бъде харесван и аплодиран“, твърди авторът.

Но когато руските бомби започват да падат върху украинските градове, а войските обграждат столицата, президентът се променя.

„Пред очите ни той започна да олицетворява борбата, която повечето западни държавници отдавна бяха забравили как се води. Борбата, която понякога е необходима, за да се попречи на тиранията да убие демокрацията. Зеленски не само мобилизира собствения си народ да защитава нацията си, вдъхновявайки го да хвърля бензинови бомби по руските военни автомобили и да застава на пътя на танковете. Той също така мобилизира световните демокрации по начин, който изглеждаше немислим само седмица преди това“, пише „Time“.

Промяната не беше мигновена. Два дни след инвазията западните лидери все още бяха разделени, когато се срещнаха, за да се споразумеят за пакета от санкции, с които да накажат Русия за нападението. Първоначално Германия, Унгария и Италия искаха да смекчат тези мерки. След това Зеленски се включи в разговора - спокоен, но решителен, той каза на лидерите на свободния свят, че може би за последен път го виждат жив: "Врагът ме е определил за мишена № 1. Семейството ми е мишена № 2."

Въпреки това Зеленски реши да остане в столицата си - акт на смелост, който промени хода на историята. Той подтикна Запада да наложи безпрецедентни санкции срещу Русия, които доведоха до срив на рублата и откъснаха голяма част от икономиката ѝ от останалия свят. Германия реши да вложи повече от 100 млрд. долара в армията си, загърбвайки следвоенната традиция на пацифизъм, която дълго време разочароваше съюзниците. Швейцария наруши традицията си на неутралитет, за да подкрепи санкциите. Европейският съюз се съгласи да постави Украйна на пътя към членството.

На шестия ден от инвазията Зеленски изнесе реч чрез видеовръзка пред Европейския парламент. "Докажете, че сте с нас", помоли той. "Докажете, че няма да ни оставите да си отидем. Докажете, че наистина сте европейци и тогава животът ще победи смъртта, а светлината ще победи мрака“, каза президентът на Украйна и разплака преводача, който предаваше думите му в залата.

Сякаш Чарли Чаплин се беше превъплътил в Уинстън Чърчил, пише „Time“ за силната реч на Зеленски.

Украйна и лидерът ѝ се превърнаха в пример за решителност. Тази смелост не може да се фалшифицира и няма как да разберем дали я притежаваме, докато не настъпи моментът, в който най-много се нуждаем от нея, пишат от изданието.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024