Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи в пленарното заседание на Европейския парламент, на което беше обсъдена резолюция за отваряне на процеса по присъединяване на държавата към Европейския съюз.

Зеленски изнесе реч пред евродепутатите от Киев, като беше посрещнат с аплодисменти от всички присъстващи в пленарната зала на ЕП.

Докато той говореше, парламентарният преводач от украински на английски език се разплака при описанието на сутрешния обстрел от руски ракети по площад "Свобода" в Харков.

"Две крилати ракети удариха Харков, който е близо до границата с Руската федерация. Там винаги е имало много руснаци и винаги е имало приятелски и топли отношения. Над 20 университета има в този град. Това е град с най-големия брой университети. Младежта в Харков е умна, интелигентна. Хората винаги се събират на празници на най-големия площад в държавата ни - площад "Свобода". Това е най-големият площад в Европа. Можете ли да си представите, че тази сутрин две крилати ракети удариха площад "Свобода"? Десетки са убити. Това е цената на свободата", каза Зеленски в изявлението си пред ЕП.

"Ние се борим не само за своята страна, но и за своята свобода. Въпреки факта, че всички градове в страната ни са блокирани, няма да позволим на никого да се меси в свободата на нашата държава, повярвайте ми. От днес всеки площад, независимо как се казва, вече ще се нарича "Площад Свобода" във всеки град на нашата държава. Никой няма да ни пречупи. Ние сме силни. Ние сме украинци. Ние имаме желание децата ни да живеят - мисля, че това е справедливо искане. Вчера обаче бяха убити 16 деца. Президентът Путин повтаря, че това било някаква операция и че руската армия удря по военна инфраструктура. Къде са нашите деца? В каква военна фабрика работят те? Какви танкове карат? Вчера той уби 16 деца", каза още президентът на Украйна.

"Вярвам, че днес показваме на всички какви хора сме. ЕС ще бъде много по-силен с нас, това е сигурно. Без вас Украйна ще бъде сама. Ние доказахме своята сила, като минимум доказахме, че сме абсолютно същите като вас. Затова - моля, докажете, че сте с нас. Докажете, че няма да ни изоставите. Докажете, че наистина сте европейци. След това животът ще победи над смъртта. А светлината ще победи мрака. Слава на Украйна", завърши речта на Зеленски.

Президентът Румен Радев и държавните глави на още осем източно- и централноевропейски държави се обявиха за незабавното откриване на процеса по присъединяване на Украйна към ЕС.

Председателят на ЕП Роберта Мецола обяви, че бъдещето на съюза ще зависи от четири принципа -

  • прекратяване на зависимостта от руския природен газ,
  • прекратяване на финансовите връзки между Европа и "олигарсите на Путин",
  • реално увеличение на инвестициите в отбрана на страните от ЕС
  • и борба с дезинформационната кампания на Кремъл.

"Ние приветстваме кандидатурата на Украйна за статут на държава-кандидат за членство и ще работим за постигането на тази цел", каза още тя.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров беше бойкотиран от мнозинството представители в Съвета по правата на човека в ООН в момента, в който се включи с опит да оправдае военната агресия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем