Снимка: © Конна база "Тракиец"

2020 въведе много нови неща в живота ни: носене на маски, дезинфекциране, съвсем пресни конспиративни теории, нови страхове и нови начини на общуване с другите. Може би една от най-значимите промени се оказа работата от вкъщи и масовото напускане на офисите, а най-голяма опасност (извън вируса) - да не познаваме колегите си!

Хоум офисът има своите предимства (как иначе ще вземете обеден душ и ще проведете важна среща по пижама?), но носи и негативи. Връзката с познатите ни колеги се отдръпна от приятелската близост и стана строго служебна. Поради тази причина тиймбилдингите, които доскоро бяха възприемани единствено като забавление, станаха новите срещи край кафе-машината - от епизодична забава те се превръщат в съществен елемент за сплотяването на екипа.

В същото време изборът на тиймбилдинг активности става все по-предизвикателна задача за HR-и и работодатели.

Очевидно караокето и хорàта вече не отговарят на динамично менящите се представи на хората за забавление, а конвенционални тиймбилдинг упражнения от типа на “trust fall” трудно постигат нещо различно от усещане за нелепост у участниците.

Какво ще кажете обаче за съвместни занимания с животни? И преди да сте си представили как двайсет човека от Business Intelligence сферата дружно галят една уморена чинчила или как петдесет банкера разхождат кучета из крайните софийски квартали, ще ви кажем, че става дума за коне.

Знаете ли коя е Лис Хартел? Тази известна в света на почитателите на коне датчанка, е първата жена в света, спечелила олимпийски медал за обездка. Това може и да не изглежда екстремно впечатляващо, ако не се спомене факта, че Хартел е била с парализирани вследствие на прекаран полиомиелит крака. Тя успява да се излекува от пораженията на детския паралич именно чрез заниманията си с конете.

Хартел полага основите на т.нар. хипотерапия (гр. „хипос“ – кон): лечение чрез общуване и яздене на коне. Хипотерапията започва официално да се прилага в специализирани центрове в Щатите през 50-те години на XXв., макар че има документирани случаи на ортопедични и неврологични заболявания, които са се повлиявали добре от езда още по времето на Древна Гърция.

Разбира се, не е нужно да имате заболявания или амбиции в сферата на професионалния спорт, за да яздите и да общувате с коне. Достатъчно е да искате да се забавлявате: с колеги или без.

Това може да се случи в комплекс „Тракиец“: прекрасно място за тиймбилдинги и други групови инициативи, които биха се възползвали от наличието на конна база с училище по езда и различни активности с коне.

„Тракиец“ се намира на 25км от Пловдив, покрай река Тикла, и предлага престой в четиризвезден хотел с конна база, ресторант, голяма конферентна зала и лятна градина. В комплекса има релакс зона с джакузи, сауна, парня баня, открит, закрит и детски басейн, зелени площи с възможност за пикник или тренировки на открито, модерен фитнес център и богато оборудван детски кът.

Дотук нищо невиждано. Онова, което отличава комплекса от други хотели с възможност за организиране на тиймбилдинг, е именно конната база.

Хората могат да се възползват от стандартните разходки с коне за по 10 минути, от уроци за начинаещи и за напреднали. Комплексът организира и демонстрация с коне: състезател на „Тракиец“ показва на манежа различни упражнения от скачането или обездката, като в същото време пред групата има говорител, който обяснява какво се случва.

И тъй като участието е по-вълнуващо от наблюдението, от „Тракиец“ предлагат и игра с коне за групи, която се случва по следния начин:
Групата се разделя на два отбора. Всеки отбор има кон и треньор, като групата трябва да избере лидер на отбора, който да ги ръководи и да води коня. Треньорът показва на участниците как се почиства, оседлава, води и спира конят, и как се случва самостоятелното качване на коне, което, повярвайте, не е толкова лесно, колкото изглежда в уестърните.

Състезанието между двата отбора започва с оседлаване на коня заедно, след което започва преминаването по трасе с бариери и конуси. Лидерът води коня и напътства съотборниците си, като целта е всеки участник от отбора да премине трасето върху коня.

Печели, неизненадващо, по-бързият отбор. Разбира, такива състезания носят известен риск, но тъй като заниманията се провеждат заедно с професионалист, осигурен от комплекса, рискът е предимно от задавяне от смях.

Ако сте наблюдавали как всъщност се оседлава кон, може да си представите как ще изглежда този процес, извършван от десет души, които досега са виждали кон единствено на скрийнсейвър. Нещо като „колко души са необходими, за да сменят една крушка“, но в конски вариант.

Ако не смятате, че имате нужда от хипотерапия или не сте фенове на конете, винаги може да се отправите към външното джакузи с гледка към конете и да се подигравате на колегите си, които се опитват да оседлаят животните. Или да прекарате малко време за детоксикация, релакс и подсилване на имунитета в сауната и парната баня.

А защо не и да отидете на винена терапия с мед? Това е един от масажите, които се предлагат в релакс зоната на „Тракиец“. Винотерапията облекчава симптомите на стрес, освобождава тялото от токсини, премахва умората и повишата тонуса. Медът хидратира и подмладява кожата.

Приблизително сходи ефекти постига и виното, когато се пие. Което ни подсеща, че в комплекс „Тракиец“ тиймбилдърите могат да дегустират вина в съчетание с гурме ястия. Винарната е с капацитет до 40 места и е чудесно място за корпоративни мероприятия.

Единственото, което може би трябва да се избягва, е ездата непосредствено след дегустация на вина. Не знаем какво е отношението на конете към алкохола, но със сигурност обратният ред на заниманията е препоръчителен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Пределната цена, която лабораториите могат да вземат, е до 10 лв.

САЩ обмисля да позволи на българите достъп до 3 месеца без виза

В програмата са включени още три държави, за които предстои решение