„Името ми е Зара Ръдърфорд и искам да стана най-младата жена, която осъществява самостоятелно околосветско пътешествие със самолет“.

Това пише едно 19-годишно момиче в собствения си сайт преди няколко месеца, а днес е на път да сбъдне мечтата си. На 18 август Зара полетя със Shark UL от белгийския град Кортрийк и ще обиколи 52 държави, преди да се завърне отново там на 4 ноември.

Ръдърфорд, която има британско и белгийско гражданство, е планирала да спре 70 пъти и да почива общо 19 дни по време на авантюрата, която при успех ще постави рекорд на Гинес.

Каузата на Зара е да популяризира летенето сред жените, както и да призове повече млади момичета да се занимават с наука, технологии, инженерство и математика – така наречената система STEM.

Зад гърба си тя има редица партньори, които я подпомагат, а интересното е, че основният от тях е и българската компания за уеб хостинг ICDSoft. Тя предоставя бързи и сигурни уеб услуги вече над 20 години. В сайта на Зара Ръдърфорд фирмата е представена като „повече от IT компания – партньор, на когото винаги може да се разчита“.

„Разбираме напълно и подкрепяме страстта на една млада жена със страхотна кауза – равенство между половете. Тя също така иска да окуражи младите хора да се занимават с въздушни спортове. Давай напред, Зара!“, пишат от българската компания.

На самолета Shark на Ръдърфорд дори може да се види българското знаме, заедно с тези на Белгия и Великобритания. Каузата ѝ е подкрепена още от белгийския стартъп SafeSky, от Shark Aero и от технологичната TMC. Бившето ѝ училище „St. Swithun’s“ в Уинчестър също я подпомага в мисията.

На снимката: Зара през юни 2004 г.

Зара израства в семейство на професионални пилоти и казва, че лети, „откакто се помни“. Започва тренировки във въздуха на 14, а през 2020 се сдобива с пилотския си лиценз. Сега е на борда на свръхлекия спортен самолет Shark UL, който може да достигне скорост от 300 км/ч и е разработен специално за подобни дълги пътешествия.

Ръдърфорд ще прекоси екватора два пъти по време на полета си. Планира да прелети над Атлантическия океан през Исландия и Гренландия, докато не стигне до Канада. Оттам ще се отправи по източния бряг на САЩ до Южна Америка, стигайки до Колумбия, след което ще продължи по западното крайбрежие до Аляска. Следва прекосяване на Русия, Източна и Централна Азия, което ще завърши с прибиране у дома през Близкия изток.

Маршрутът е специално подбран, за да изпълни условията на Гинес за „околосветски полет“.

Тийнейджърката казва, че това е най-голямото ѝ предизвикателство. Страхува се единствено от отдалечените от света кътчета в Русия и Гренландия. „Няма много хора, които живеят там, така че ако нещо се обърка, ще попадна в странна ситуация“, казва тя, цитирана от BBC.

„Целта ми е да вдъхновя младите жени да преследват всичко, което смятат, че ги интересува. Иска ми се да окуража момичетата да започнат да летят или да стартират кариери в науката и инженерството. Само 5% от пилотите са жени, а цифрата при компютърните специалисти е 15 на сто. Числата са изключително ниски, а кариерите в тези области предоставят страхотни възможности“, пише Ръдърфорд в сайта си.

Тийнейджърката е вдъхновена от Лилиан Бланд, която е родена в Кент през 1878, а през 1910 г. става първата жена, която прави дизайн, построява си собствен самолет и лети с него. Преди това мечтата ѝ била да стане жокей, но не успяла да се състезава в конната езда заради пола си.

Зара има още идоли – Беси Колман, която е първата афро-американка с пилотски лиценз, Валентина Терешкова – първата жена, полетяла в Космоса, и Амелия Еърхарт – най-известната авиаторка в историята.

Ръдърфорд е взела изпитите си по математика, икономика и физика и се надява да учи компютърни науки и инженерство в университета.

„Една от големите ми мечти, освен да обиколя света с полет, е да стана астронавт“, признава тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023