Наскоро отново ни попадна речта на Стийв Джобс пред завършващите Станфорд през 2005 г. Звучи актуално и днес - нещо, с което и коментиращите под видеото в Youtube са съгласни. В нея основателят на Apple разказва три лични истории и говори за моментите в живота, които от дистанцията на времето, изглеждат като точки, свързани помежду си. Уловката е, че тази свързаност се вижда само, когато времето вече е минало и няма как да откриете точките в настоящето или да ги предвидите за в бъдеще.

И така решихме да погледнем точките в нашия живот през призмата на кафето. Замислихме се колко моменти спокойно могат да бъдат означени, вместо с точки, с чаши кафе. Кафе моменти.

Рядко си даваме сметка в колко ключови мигове от живота ни присъства кафето (на тези от нас, които пием кафе). Първото кафе е като първата целувка - моментът, в който си вече с единия крак в клуба на възрастните.

Спомняме си как сме пили кафе преди да презентираме важна идея, чакайки между полетите на някое летище, на последното гости у баба, на пейка по време на разговор с приятел и, разбира се, кой може да забрави дебютното направено или поръчано кафе за някоя любов, когато за първи път сме разбрали как го пие.

Или моментите на прозрение, когато стигаме до нашата лична ,,еврика", докато си мислим, че мисълта ни безцелно блуждае в пространството. Архимед открива едноименния си закон, докато е във ваната. Някои велики моменти обикновено идват по време на дифузно мислене - в несъзнателната обработка на информация, когато мозъкът ни почива след аналитичното мислене по даден проблем. Представете си колко важни човешки прозрения вероятно са се случили в рамките на кафе момент.

Казват, че ако искаш да ти се случи нещо различно в бъдеще, трябва да правиш нещата различно в настоящето.

Замислихме се как може да стане това. Да поемем различен път до работа? Да отидем на място, на което не сме ходили? Да опитаме кафе, което не сме пробвали? Бинго.

Не трябва да е нещо грандиозно, защото почти винаги се оказва, че най-гениалните неща са адски прости. Вече си говорихме, че, за да мислят свежо, мозъците ни имат нужда от разнообразие. Решаваме да започнем, като им го дадем с разнообразен кафе момент.

Ако и вие мислите да направите същото, едно предложение от нас е кокосовото ледено кафе на Subway - сезонния герой, за който всички милеем, когато изчезне от заведенията на веригата в края на лятото. Щракайте снимки за сторита, колкото можете! Ако сте фенове на кокосовия вкус, със сигурност ще оцените освежаващия вкус на напитката. И фотогеничността ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024