Наскоро отново ни попадна речта на Стийв Джобс пред завършващите Станфорд през 2005 г. Звучи актуално и днес - нещо, с което и коментиращите под видеото в Youtube са съгласни. В нея основателят на Apple разказва три лични истории и говори за моментите в живота, които от дистанцията на времето, изглеждат като точки, свързани помежду си. Уловката е, че тази свързаност се вижда само, когато времето вече е минало и няма как да откриете точките в настоящето или да ги предвидите за в бъдеще.

И така решихме да погледнем точките в нашия живот през призмата на кафето. Замислихме се колко моменти спокойно могат да бъдат означени, вместо с точки, с чаши кафе. Кафе моменти.

Рядко си даваме сметка в колко ключови мигове от живота ни присъства кафето (на тези от нас, които пием кафе). Първото кафе е като първата целувка - моментът, в който си вече с единия крак в клуба на възрастните.

Спомняме си как сме пили кафе преди да презентираме важна идея, чакайки между полетите на някое летище, на последното гости у баба, на пейка по време на разговор с приятел и, разбира се, кой може да забрави дебютното направено или поръчано кафе за някоя любов, когато за първи път сме разбрали как го пие.

Или моментите на прозрение, когато стигаме до нашата лична ,,еврика", докато си мислим, че мисълта ни безцелно блуждае в пространството. Архимед открива едноименния си закон, докато е във ваната. Някои велики моменти обикновено идват по време на дифузно мислене - в несъзнателната обработка на информация, когато мозъкът ни почива след аналитичното мислене по даден проблем. Представете си колко важни човешки прозрения вероятно са се случили в рамките на кафе момент.

Казват, че ако искаш да ти се случи нещо различно в бъдеще, трябва да правиш нещата различно в настоящето.

Замислихме се как може да стане това. Да поемем различен път до работа? Да отидем на място, на което не сме ходили? Да опитаме кафе, което не сме пробвали? Бинго.

Не трябва да е нещо грандиозно, защото почти винаги се оказва, че най-гениалните неща са адски прости. Вече си говорихме, че, за да мислят свежо, мозъците ни имат нужда от разнообразие. Решаваме да започнем, като им го дадем с разнообразен кафе момент.

Ако и вие мислите да направите същото, едно предложение от нас е кокосовото ледено кафе на Subway - сезонния герой, за който всички милеем, когато изчезне от заведенията на веригата в края на лятото. Щракайте снимки за сторита, колкото можете! Ако сте фенове на кокосовия вкус, със сигурност ще оцените освежаващия вкус на напитката. И фотогеничността ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023