Наскоро отново ни попадна речта на Стийв Джобс пред завършващите Станфорд през 2005 г. Звучи актуално и днес - нещо, с което и коментиращите под видеото в Youtube са съгласни. В нея основателят на Apple разказва три лични истории и говори за моментите в живота, които от дистанцията на времето, изглеждат като точки, свързани помежду си. Уловката е, че тази свързаност се вижда само, когато времето вече е минало и няма как да откриете точките в настоящето или да ги предвидите за в бъдеще.

И така решихме да погледнем точките в нашия живот през призмата на кафето. Замислихме се колко моменти спокойно могат да бъдат означени, вместо с точки, с чаши кафе. Кафе моменти.

Рядко си даваме сметка в колко ключови мигове от живота ни присъства кафето (на тези от нас, които пием кафе). Първото кафе е като първата целувка - моментът, в който си вече с единия крак в клуба на възрастните.

Спомняме си как сме пили кафе преди да презентираме важна идея, чакайки между полетите на някое летище, на последното гости у баба, на пейка по време на разговор с приятел и, разбира се, кой може да забрави дебютното направено или поръчано кафе за някоя любов, когато за първи път сме разбрали как го пие.

Или моментите на прозрение, когато стигаме до нашата лична ,,еврика", докато си мислим, че мисълта ни безцелно блуждае в пространството. Архимед открива едноименния си закон, докато е във ваната. Някои велики моменти обикновено идват по време на дифузно мислене - в несъзнателната обработка на информация, когато мозъкът ни почива след аналитичното мислене по даден проблем. Представете си колко важни човешки прозрения вероятно са се случили в рамките на кафе момент.

Казват, че ако искаш да ти се случи нещо различно в бъдеще, трябва да правиш нещата различно в настоящето.

Замислихме се как може да стане това. Да поемем различен път до работа? Да отидем на място, на което не сме ходили? Да опитаме кафе, което не сме пробвали? Бинго.

Не трябва да е нещо грандиозно, защото почти винаги се оказва, че най-гениалните неща са адски прости. Вече си говорихме, че, за да мислят свежо, мозъците ни имат нужда от разнообразие. Решаваме да започнем, като им го дадем с разнообразен кафе момент.

Ако и вие мислите да направите същото, едно предложение от нас е кокосовото ледено кафе на Subway - сезонния герой, за който всички милеем, когато изчезне от заведенията на веригата в края на лятото. Щракайте снимки за сторита, колкото можете! Ако сте фенове на кокосовия вкус, със сигурност ще оцените освежаващия вкус на напитката. И фотогеничността ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024