Тошко Йорданов: Ако някой заложи правителството заради БНБ, това няма да сме ние Снимка: © Screenshot Nova

Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС, когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон, каза Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ" в ефир на Нова във връзка с блокирания избор на нов управител на БНБ.

"Кандидатът за БНБ е извън коалиционното споразумение и подлежи на разговори или на самостоятелни опити да са убеди пленарната зала. Същото беше с отпадането на Зеления сертификат. Ако някой заложи правителството заради БНБ, това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще заложи правителството заради БНБ", коментира още той.

Йорданов добави, че Любомир Каримански е кандидат на "Има такъв народ" за поста още отпреди два парламента. От Нова година поставяме темата за Комисията за защита на конкуренцията, Съвета за електронни медии, Комисията за финансов надзор и другите надзорни органи с изтекли мандати, но тя беше отбувана встрани, продължи Йорданов.

Според него "Продължаваме промянта" не са имали кандидат и за БНБ - предложиха 4 или 5 човека и последният е Андрей Гюров. Предложиха един човек от Сингапур - Илиан Михов, една трейдърка в Ситибанк, уволнена за несправяне. После си ги отхвърляха сами."

Според Тошко Йорданов в коалицията има концентрация в един-единствен човек и това е министърът на финансите. "Това може би е грешка - икономическата и разследващата власт в коалиция не трябва да са в една политическа сила, сега те се опитват да овладеят и БНБ."

"Опитвахме се да подхождаме смирено и в партньорство. Не тръгваме с идеята, че те ще правят нещо лошо и ние им се доверяваме - очакваме същото от тях. В една коалация всички трябва да са равнопоставени - защо е тази фиксация от страна на "Продължаваме промяната" аз нямам обяснение."

На въпрос може ли да остане Димитър Радев на поста управител на БНБ, зам.-председателят на ИТН напомни, че Радев е избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. "Факт е, че имаме коалиционно споразумение, но БНБ не е негово нарушаване", каза още един път той.

По повод с измамата в Инвестбанк, свързана с източването на 1 млн. лева от сметка на фирма, където стои подписът на Любомир Каримански, Тошко Йорданов коментира, че виновни са контролните органи на банката. "Каримански е бил заместник управител в Инвестбанк и не е завеждал такива дейности. Човекът, който е завеждал тези дейности е бил в отпуска. 4 или 5 контролни органа проверяват договора, след това той подписва. Прокуратурата разследва, но той не е обвиняем."

Йорданов разкри и че този разговор за Инвестбанк и ролята на Каримански е воден в Министерски съвет, заедно с Асен Василев и Кирил Петков миналия четвъртък, накрая обаче Асен Василев е казал, че не е съгласен с кандидатурата на Каримански.

Преди заседанието на коалиционния съвет Kирил Петков обяви, че Андрей Гюров е изявил желание да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ с думите:

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление в управляващата коалиция, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. (...) Кандидатът на "Продължаваме промяната" ме информира, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни като закриването на специализирания съд и прокуратура".

Ние никога не сме казвали, че от наша страна ще има проблем със закона за спец съда и спец прокуратурата. Това е лъжа. Ако някой заложи коалицията и я разруши за нещо извън коалиционното споразумение, това няма да сме ние, завърши Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024