Тошко Йорданов към Мира Иванова:  "Кризата, колежке, настъпва, когато нещо не върви"

"Конституцията е като Закона за движение по пътищата. Така е написана, че е разбираема за всички. Не е необходимо някой да има голямо, дълбоко юридическо образование. Всичко е простичко и разбираемо написано". Това каза в предаването "Здравей, България" Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

С тези думи той се опита да аргументира обявения от партията му инициативен комитет, който започва да събира подписи за провеждането на референдум по въпроса дали България да стане президентска република. Въпросът засяга пряко Конституцията на страната и трябва да бъде решен на Велико Народно събрание, макар че от 2020 г. насам няма забрана за допитването до народа по въпроси, засягащи устройството на държавата. Дотогава такова ограничение имаше.

Йорданов, сценарист по професия и историк по образование, коментира и анализа на юриста Екатерина Михайлова, която преди него в ефира на Nova изрази несъгласие с референдума на Слави Трифонов.

"Съжалявам, че един юрист говори неща, които не са верни", каза сценаристът в 7/8 TV.

Според Йорданов, както всеки може да кара кола, така е и с Конституцията. От изказването му обаче не се разбра дали и всеки, който кара кола, може да променя Закона за движение по пътищата или това важи само за основния закон на страната.

Автомобилните препратки не се изчерпаха дотук, като Йорданов се опита да обясни проблема на българската политическа система със следното сравнение: "Ако двигателят на колата ви е бензинов, а сипвате дизел, тя няма да върви. А ние сипваме дизел в бензинов двигател и то е видимо".

Той се дразнел от групата "интелектуални аристократи" в страната, а "останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения", иронизира Йорданов.

"Проблемът е, че много хора, се държат към всички нас - останалите, все едно сме аборигени, които не могат и не трябват да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава какво е добро и лошо", смята зам.-председателят на ИТН.

На въпрос дали президентът така или иначе не концентрира много власт в последните месеци, Тошко Йорданов каза, че в политиката влизали хора, които искат да се облагодетелстват с власт и да нямат контрол. По думите му, ако президентът е този, който предлага правителство, то ще е зависимо от него и държавният глава ще може сам да сменя министрите си без санкция от Народното събрание.

Бившият депутат даде примерен модел с Франция, която обаче не е президентска република, а полупрезидентска.

Йорданов предложи промените в Конституцията да се правят с международна правна помощ, тъй като "юристите не са идиоти, които да приемат абсолютна свободия".

"Промени се правят в кризи. Кризата, колежке, настъпва, когато нещо не върви", отговори сценаристът на въпрос на водещата Мира Иванова за това дали сега е подходящият момент за такива крайни решения.

На въпрос дали парчето, което хората на Слави записаха за Лена Бориславова, не е проява на лош вкус, Тошко Йорданов каза, че го харесва и че това е политическа сатира, а не може да има спирачки в политическата сатира. Той си послужи с още един пример - този път с бившия британски премиер Маргарет Тачър, за която също били написани ужасни песни.

"Творците могат да правят каквото си искат. Правили сме сатирични песни срещу (Бойко) Борисов, (Искра) Фидосов, (Цецка) Цачева", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението ТикТок харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023