Тошко Йорданов към Мира Иванова:  "Кризата, колежке, настъпва, когато нещо не върви"

"Конституцията е като Закона за движение по пътищата. Така е написана, че е разбираема за всички. Не е необходимо някой да има голямо, дълбоко юридическо образование. Всичко е простичко и разбираемо написано". Това каза в предаването "Здравей, България" Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

С тези думи той се опита да аргументира обявения от партията му инициативен комитет, който започва да събира подписи за провеждането на референдум по въпроса дали България да стане президентска република. Въпросът засяга пряко Конституцията на страната и трябва да бъде решен на Велико Народно събрание, макар че от 2020 г. насам няма забрана за допитването до народа по въпроси, засягащи устройството на държавата. Дотогава такова ограничение имаше.

Йорданов, сценарист по професия и историк по образование, коментира и анализа на юриста Екатерина Михайлова, която преди него в ефира на Nova изрази несъгласие с референдума на Слави Трифонов.

"Съжалявам, че един юрист говори неща, които не са верни", каза сценаристът в 7/8 TV.

Според Йорданов, както всеки може да кара кола, така е и с Конституцията. От изказването му обаче не се разбра дали и всеки, който кара кола, може да променя Закона за движение по пътищата или това важи само за основния закон на страната.

Автомобилните препратки не се изчерпаха дотук, като Йорданов се опита да обясни проблема на българската политическа система със следното сравнение: "Ако двигателят на колата ви е бензинов, а сипвате дизел, тя няма да върви. А ние сипваме дизел в бензинов двигател и то е видимо".

Той се дразнел от групата "интелектуални аристократи" в страната, а "останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения", иронизира Йорданов.

"Проблемът е, че много хора, се държат към всички нас - останалите, все едно сме аборигени, които не могат и не трябват да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава какво е добро и лошо", смята зам.-председателят на ИТН.

На въпрос дали президентът така или иначе не концентрира много власт в последните месеци, Тошко Йорданов каза, че в политиката влизали хора, които искат да се облагодетелстват с власт и да нямат контрол. По думите му, ако президентът е този, който предлага правителство, то ще е зависимо от него и държавният глава ще може сам да сменя министрите си без санкция от Народното събрание.

Бившият депутат даде примерен модел с Франция, която обаче не е президентска република, а полупрезидентска.

Йорданов предложи промените в Конституцията да се правят с международна правна помощ, тъй като "юристите не са идиоти, които да приемат абсолютна свободия".

"Промени се правят в кризи. Кризата, колежке, настъпва, когато нещо не върви", отговори сценаристът на въпрос на водещата Мира Иванова за това дали сега е подходящият момент за такива крайни решения.

На въпрос дали парчето, което хората на Слави записаха за Лена Бориславова, не е проява на лош вкус, Тошко Йорданов каза, че го харесва и че това е политическа сатира, а не може да има спирачки в политическата сатира. Той си послужи с още един пример - този път с бившия британски премиер Маргарет Тачър, за която също били написани ужасни песни.

"Творците могат да правят каквото си искат. Правили сме сатирични песни срещу (Бойко) Борисов, (Искра) Фидосов, (Цецка) Цачева", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024