Тошко Йорданов и Ива Митева подложиха на тежки критики проектозакона за промени в КПКОНПИ, като обвиниха "Продължаваме промяната" в стремеж да "създадат втора прокуратура със собствен прокурор, който може да прави каквото си иска".

Йорданов вкара интрига между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, като обяви, че Петков му споделил как "не вярва на службите, защото шефовете им не са мои, а са на президента", затова имал нужда от "паралелна прокуратура".

"Казах му, че това ще е много кофти, защото разликата между нас и ГЕРБ ще е никаква. ГЕРБ и ДПС си направиха Гешев с тотална власт, мачкат всички. Протестирахме и скачахме като малоумни по площадите срещу този модел. Наш "Гешев" би правил същото", каза още Йорданов.

Той не отрече, че предложението на ИТН е комисията да взема решения само с пълен консенсус между представителите на четирите партии - т.е. ако една от тях приложи "вето", няма как да се започне процес на разследване или запор на имущество.

Мотивът на Йорданов: "Да се избегне една политическа сила да иска разчистване на политически сметки с опозиционери".

Ива Митева обвини авторите на законопроекта в това, че са "преписали 90% от действащия закон с грешките", вместо да го подобрят.

В крайна сметка тя се обяви твърдо против основната промяна - създаването на разследващ инспектор в КПКОНПИ - и вместо това призова разпадащата се коалиция "да намери мнозинство и да реформира самата конституция в частта за съдебната система" - обречена кауза на фона на неспособността на управляващите да стиковат дори помежду си основни политически ходове.

В същото време Митева отхвърли критиките на Петков за това, че ИТН бави и блокира обсъждането на проекта, като каза, че са започнали да го разглеждат по същество от 24 май, с месеци пауза между първия разговор по темата.

Тошко Йорданов потвърди, че поне четирима членове на ПГ на ИТН са получили покана за разговор с Кирил Петков, който търси начин да запази парламентарната подкрепа въпреки хода на Слави Трифонов.

Един от тях - Кирил Симеонов - разказа пред медиите, че е провел кратък разговор по покана на Петков, в който не са му предлагани пари или постове, а премиерът го е призовал да преосмисли позицията на партията и да не допуска хвърлянето на страната в хаос. Симеонов твърди, че остава лоялен на партийната линия за напускане на коалицията и сваляне на доверието от Петков и ПП.

Йорданов отправи завоалирана заплаха към евентуалните членове на групата, които биха се съгласили да крепят кабинет на малцинството.

"Теоретично е възможно на някой да му се иска да си купи фабрика на 9 септември. Може да има някой предател, но предателите умират сами защото никой не иска да говори и да живее с тях. Позорът, който ще си лепне на челото, си е негов избор. Аз се съмнявам, но не мога да се закълна", бяха думите му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море