Снимка: © Булевард България

Неочакван конфликт избухна между председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и председателя на парламента Ива Митева по повод процедурно предложение, с което той поиска по-бързото разглеждане на проекта за промени в Закона за НСО.

Текстовете бяха насрочени като точка 1. в дневния ред за петъчното заседание на Народното събрание, но Йорданов настоя работното време на депутатите да се удължи извънредно още в четвъртък, докато не бъде изчерпано първото гласуване на проектите. С тях се предвижда сваляне на държавната охрана на главния прокурор (освен ако не е налице конкретна застрашеност) и съкращаване на транспортното обслужване нa министрите, кмета на София и др.

Ива Митева подложи предложението му на гласуване, докато депутатите провеждаха изслушване на служебния премиер Стефан Янев.

Оказа се обаче, че то не събира кворум от поне 121 души, независимо че всички народни представители бяха призовани да се върнат в пленарната зала със сигнал от председателя.

Митева направи поименна проверка на присъстващите депутати, която показа, че са се регистрирали 140 души - т.е. заседанието може да продължи.

Прегласуването на предложението на Тошко Йорданов обаче отново се провали заради техническа липса на кворум. 113 души гласуваха "За" удължаването на пленарното заседание, но броят им беше недостатъчен да покрие изискването от поне 121 участвали във вота.

Митева се позова на решение на КС, според което е достатъчно да има присъствен кворум, за да може парламентът да взема легитимни решения, но позицията й срещна недоволство от страна на ГЕРБ и БСП.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП) предложи на Ива Митева да не се прави удължаване на работното време, за да не се поставя процедурата "под съмнение".

"Дали днес в 15 ч. или утре ще приемем този закон, може би не е чак такова голямо значение. За да не поставяме процедурата под съмнение, може би има смисъл да си довършим контрола днес, а утре да продължим със Закона за НСО, който ние подкрепяме", каза той.

Председателят на парламента се съгласи с неговата позиция, като посочи, че "дори да гласуваме няколко пъти, когато отказват да участват няколко парламентарни групи, резултатът ще е същият".

В този момент Тошко Йорданов поиска да вземе думата заради начина на водене на заседанието.

"Г-жо председател, позволявате си в рамките на 1 минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го. След това имаше мнозинство, което взе решението, и Вие си позволявате да казвате кое кога да приемаме. Ако Ви се прибира - прибирайте се. Същото се отнася и за БСП. Ако ви е страх от Закона за НСО, излезте и гласувайте против. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?", каза той от трибуната на Народното събрание.

Митева остави думите му без коментар.

Мария Капон от ИБГНИ (групата е един от вносителите на промени в закона за НСО) също поиска прегласуване, но от ГЕРБ контрираха предложението с поредица от изказвания.

"Вие сте се регистрирали, участвали сте в проверка на кворум, а после не гласувате. Вие тук ли сте или не сте тук?", реагира иронично Ива Митева след изказване на Димитър Главчев (ГЕРБ).

В крайна сметка Народното събрание все пак изчерпа изслушванията на министър-председателя и премина към първо гласуване на закона за НСО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.