"Това не е социална помощ": 3 х 610 лв. за свободни артисти Снимка: © Getty Images

Държавата е готова да отпусне малко под 3 милиона лв., за да подпомогне нуждаещите се артисти, които не са осигурени от културни институти и са изгубили приходите си заради епидемията от Covid-19.

Програмата за помощи е разчетена така, че да осигурява по една минимална работна заплата месечно на човек за април, май и юни. Право на достъп до тази схема ще имат артисти на свободна практика, които са заработвали по-малко от 1000 лв. месечно през 2019 г.

Минималната работна заплата от 1 януари 2020 г. е 610 лева.

Според данни на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, мярката може да помогне на около 1200 души. Това са малко повече от половината лица, известни като свободни артисти според организациите на независимите творци.

"Това са тези, които поддържат театрални, балетни и танцови школи, артистите в частните театри, арт организации и галерии, технически лица и други в целия частен сектор в областта на културата и изкуствата", казва певицата Люси Дяковска, която е поканена в Министерството на културата като представител на организациите на свободните артисти.

Артистите с доходи над 1000 лв. на месец за миналогодишния период ще имат достъп до безлихвения кредит от 1500 лв. на месец.

Друга част от работещите в сферата на културата получават помощи по линия на програмата 60:40, в която държавата доплаща по-голямата част от месечната заплата и осигуровките на служители от фирми, които са в невъзможност да извършват дейността си по време на карантината.

Очаква се и да се улеснят критериите за кандидатстване с проекти пред фонд "Култура" на Министерството на културата.

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, а мярка, за да може те спокойно да работят за връщането на нашия дух и позитивна нагласа към живота след кризата", каза министърът на културата Боил Банов по време на пресконференцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024