Той е на 14, гений е и започва работа в една от най-желаните компании - SpaceX Снимка: © Getty Images

Кайрън Куази е най-младият човек, завършил университета „Санта Клара“ в Санта Клара, Калифорния, от близо двеста години насам. Предстои му само да се дипломира официално, а оттам нататък просто да поеме по пътя към звездите – буквално. Едва 14-годишен, той е описван като дете-чудо, а съвсем скоро ще започне работа на пълен работен ден в космическата компания на Илон Мъск SpaceX, съобщава водещото издание в Сан Франциско и Силициевата долина Mercury News.

Малкият гений, рядък пример за висока интелигентност, трябва да се присъедини към подразделението Starlink на SpaceX, след като завърши обучението си по компютърни науки и инженерство в университета.

Историята на Куази прилича на тази на всички т.нар. деца-чудо – той има забележителни математически способности и умее да решава сложни проблеми по начини, които често убягват на възрастните. Според Mercury News Кайран започва колежанското си пътешествие на деветгодишна възраст – когато повечето му връстници се чудят дали в живота изобщо може да има нещо по-сложно от това да разбереш какво е коефициент.

Първоначално се записва в общински колеж, а за първи път пристъпва корпоративния праг, влизайки в ролята на научен сътрудник в изследователската лаборатория за изкуствен интелект на Intel Corporation. Изкуственият интелект се нарежда на челно място в списъка на технологиите, които боравят със сложни математически и статистически модели, за да достигат до нови идеи и открития.

И така, колко умен е той? Според негов материал за HuffPost от 2019 г., най-вероятно е по-умен от всички нас. Неговият коефициент на интелигентност е по-висок от този на 99,9% от населението, което го прави един от най-умните хора в света.

Все пак и той си има някои ограничения. Например, въпреки че може да усвоява сложни концепции без изискуемите поначало базови знания, способността му да ги възпроизвежда вербално не е чак толкова развита и напреднала. В статията си в HuffPost от 2019 г. детето гений споделя:

„Всъщност, това е много трудно: Родителите ми обичат да казват, че аз буквално „изкарах“ до колежа с помощта на Khan Academy. Но има и други области, в които мозъкът ми все още наваксва, като писане на ръка, правопис и водене на записки. Не научавам лесно чужди езици. Опитвам се да предизвикам себе си, като уча бенгалски от семейството си и мандарин от много търпеливата ми учителка г-жа Вийнна. Пожелайте ми късмет!“

Тъй като все още не е завършил официално колежа, в социалните профили на Кайран не е посочено изрично, че му предстои да стане част от екипа на едно от най-търсените и конкурентни работни места в света. Заради възрастта му Intel например трябваше официално да го окачестви като научен сътрудник, а не като стажант.

Според информацията на Mercury той ще работи в подразделението Starlink на SpaceX като софтуерен инженер – и тъй като е твърде малък, за да живее самостоятелно, той и майка му ще се преместят във Вашингтон заради работата му. Според доставчика на онлайн услуги за набиране на персонал Zippia е изключително трудно да се постъпи в SpaceX. Но не толкова, колкото е за един обикновен човек да получи IQ резултат, висок като този на Кайран. От Zippia изчисляват, че само 0,2 % от всички кандидати, които се пробват за SpaceX, попадат там – или с други думи, 99,8 % от тези, които кандидатстват, не са приети.

SpaceX е и един от най-взискателните работодатели в света, а от служителите често се иска да работят повече от осемдесет часа седмично. Не е ясно дали едно дете гений ще има нужда от същото време, за да реши многобройните предизвикателства в работата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024