Той е най-богатият футболист в света и избра тренировките пред кралското безгрижие

През 2020 година Лионел Меси и Кристиано Роналдо бяха обявени от Forbes за милиардери. И докато двамата отдавна са в отделна лига в своя спорт, един техен колега се оказва около 20 пъти по-богат - Фаик Джефри Болкиа има състояние на стойност 17.5 милиарда паунда, коеото го поставя директно на върха на класацията.

Той е най-богатият футболист в света и избра тренировките пред кралското безгрижие - Фаик Джефри Болкиа и кралица Елизабет 2

Фаик е син на принц Джефри Болкиа и племенник на султана на Бруней - Хасанал Болкиа. Бруней е една от малкото останали абсолютни монархии, за която през 2016 worldometers посочва, че притежава 0.1% от световния нефтен резерв. Това я класира на 39-о място по този показател.

Хасанал Болкиа е втората най-богата кралска особа в света, а пред него е само кралят на Тайланд. Парите никога не са били проблем за семейството - седмият рожден ден на Фаик съвпада с петдесетия на Хасанал и по този случай Джефри кани Майкъл Джаксън за концерт в тяхна чест. Построен е цял стадион, а Краля на попа получава 12.5 милиона долара за участието си.

Въпреки наследството си, Фаик положи огромни усилия да пробие в английския футбол, но се провали в последната си крачка към тази мечта и така на 24 декември акостира в тайландския "Чонбури".

Очевидно, че само името му не е достатъчно, за да му осигури място на терена в мъжкия футбол във Великобритания, но у дома такова му е гарантирано.

Фаик Болкиа бързо става в капитан на националния отбор на Бруней, въпреки че няма нито една записана минута на професионално ниво.

Още от най-ранна възраст Фаик е изпратен в Англия от баща си, за да може да израсне и да се изгради като човек далеч от богатството на семейство си. Това допълва чудесно любовта на младежа към футбола и го отвежда до някои от най-добрите академии на Острова:

"Играя футбол откакто се помня, винаги съм обичал да излизам на терена с топката в краката си. Родителите ми са ме подкрепяли и са ме тренирали усилено както психически, така и физически - те са моите идоли," разказва Фаик в интервю пред FourFourTwo през 2017.

Когато пристига във Великобритания, заживява със семейството на братовчед си Укасях в Хампшир, като двамата посещават училище в селото Хайклер. Играят за местния юношески отбор до 8-годишна възраст, а следващата стъпка ги отвежда до AC Newbury - отбор, който повечето големи клубове в страната следят за таланти, които да привлекат в юношеските си формации.

Треньорът на състава до 11 години Пол Морган си спомня пред Bleacher Report, че двете деца са му били представени само с първите им имена - без да се парадира със семейните им връзки.

Осъзнава за произхода им чак когато ги регистрира за клуба и вижда, че живеят в престижно имение в града. След бърза справка научава и историята им.

"Бяха хора, които не разгласяваха много информация за себе си. Да, имаше изобилие от слухове, връзката със султана на Бруней бе направена бързо, знаехме кой е Фаик."

Дори и далеч от дома Фаик не е лишаван от удобствата, подходящи за член на султанското семейство. Живее в лукс, а и надали много млади футболисти могат да се похвалят с аудиенции с кралицата:

Денис Уолъс, бащата на Укасях, се грижи за тях, Морган го описва като техен "бодигард": "Беше внушителен човек, но много приятен. Возеше ги в миниван. Той ги водеше на тренировки, прибираше ги. Гледаше всеки мач и носеше сандвичи, плодове и напитки за всеки."

Треньорът определя и двете деца като много любезни и трудолюбиви и посочва, че в държанието им е нямало капка арогантност, която по негови думи иначе би подхождала на таланта им.

След мач срещу академията на "Саутхемптън" през сезон 2008/09 двамата са взети на проби в елитния английски клуб и скоро стават част от юношеските му програми. През 2013 подписват с "Арсенал" и това се оказва върховата точка в развитието на Укасях. Впоследствие братовчедът на Фаик преминава през "Бирмингам", но не успява да се наложи и продължава да се спуска по нивата на английския футбол, преди да бъде освободен от аматьорския Нюнийтън Таун през 2017.

Фаик Джефри Болкиа футбол

Морган разказва, че първоначално Фаик е бил по-невзрачният от двамата, тъй като братовчед му е бил по-висок и силен. Неговата история сред някои от най-силните академии във Великобритания обаче се оказва по-дълга.

След кратък период в "Челси", през 2016 подписва с "Лестър". Макар да стига до втория отбор, уменията му не са достатъчни, за да запише минути при професионалистите и изиграва само едно полувреме за състава до 23 години.

Въпреки това и голямото си семейно богатство, Фаик продължава да работи усърдно.

"Питах го защо иска да стане футболист, когато семейството му така или иначе е толкова богато. Той отговори - "Всичките ми братя стоят вкъщи и не правят нищо. Искам да постигна нещо. Да не съм като тях."", споделя пред Athletic съотборникът му от академията на "Лестър" Киан Уилямс.

Дори и за най-заможния футболист в света обаче няма гарантирано място в елитния британски футбол и е принуден да търси пробив на друго място. През септември 2020 преминава като свободен агент в португалския Маритимо, но и там игровото му време се ограничава до един мач за втория състав.

С трансфера си в тайландския "Чонбури" Фаик ще получи възможност да си проправи път на много по-постижимо ниво. Дори и да не се превърне в следващия Роналдо де Лима, кадри на който гледа преди всеки свой мач, пробив в професионалния футбол също ще е постижение, за което много таланти биха му завидели.

А ако не се получи, винаги ще има едно от най-богатите семейства зад гърба си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024