Постната содена питка е част от традицията за Бъдни вечер. Хлябът в християнската религия символизира тялото Господне. Задължително е на празничната маса за Бъдни вечер да има нечетен брой постни ястия, като едно от тях е домашната содена питка. Тя обикновено се прави с един късмет - монета, която символизира благоденствието.
Ето и как да приготвите содената питка на Бъдни вечер.
Съставки:
- 2 1/2 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 1/3 чаена чаша газирана вода
- 1 чаена лъжица хлебна сода
- 1 чаена лъжица мед
Като за начало трябва да подготвите сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа.
После добавяте меда и газираната вода и разбърквате. След като размесите добре, оформяте тестото в кръгла форма и го поставяте в предварително намазнена тава, ако не разполагате с хартия за печене.
Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути.
След това печете питката си на 180 градуса за още около 30 минути.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: