Тръмп ограничи влизането в САЩ от Европа за 30 дни Снимка: © Getty Images
  • САЩ въведе 30-дневна забрана за пътуване на чужденци, които са посещавали страни от Шенгенската зона в последните две седмици.
  • Забраната не важи за Великобритания и Ирландия, както и за България, Румъния и Хърватска, които не членуват в Шенген.
  • Извънредната мярка е обявена заради пандемията от новия коронавирус.
  • Посланиците на големи европейски държави не са били предупредени за намерението на Тръмп да въведе ограничение на пътуванията.
  • Търговията на европейските борси започна с пореден срив след новината за забраната.

Американският президент Доналд Тръмп наложи временна забрана за влизането в САЩ на чужди граждани, пребивавали в някоя от 26 страни в Европа, част от Шенгенската зона, през последните две седмици.

Ограничението влиза в сила от полунощ в петък и ще продължат за срок от 30 дни. Причината: пандемията от новия коронавирус.

"Предприемайки ранни и строги действия, ние виждаме драматично по-малко случаи на болестта в Съединените щати, отколкото в Европа. Европейският съюз не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и другите горещи точки на разпространение на заболяването и в резултат в нашата страна има голям брой нови огнища, предизвикани от пътуващи от Европа. За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни. Правилата влизат в сила в петък в полунощ", каза Тръмп при обявяването на новата мярка за сигурност.

Кои държави влизат в групата на забраната?

Департаментът по вътрешна сигурност публикува уточнение, в което се посочва, че забраната важи за чужди граждани, които през последните 14 дни са се намирали в държавите-членки на Шенгенската зона, които пътуват безвизово със САЩ:

- Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната не важи за Великобритания и Ирландия. България също не попада в групата на засегнатите държави, защото не членува в Шенген.

Забраната няма да важи за американски граждани, постоянно-пребиваващи граждани в САЩ, членове от близкото семейно обкръжение на американски граждани и някои други лица.

"Защитата на американския народ от заплахи за сигурността им е най-важната задача на президента на Съединените щати. Действията, с които президентът Тръмп отказва достъп на чужденци, които са посещавали засегнатите зони, ще опази американците и ще спаси американски животи", се казва в съобщение на и.д. министъра на вътрешните работи на САЩ Чад Улф.

През януари и февруари американската администрация е наложила подобни забрани за пътуване на лица, които са били в Китай и Иран. Според Департамента по вътрешна сигурност тази мярка се е доказала като ефективна за забавянето на разпространението на вируса в САЩ.

Реакцията на ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че лидерите на ЕС ще направят оценка на новата ситуация след забраната за пътуване. Мишел предупреждава, че "икономическите сътресения трябва да се избегнат".

"Европа взима всички необходими мерки за ограничение на разпространението на Covid-19, ограничение на броя на засегнатите хора и подкрепа за научните изследвания", казва Мишел в Twitter.

Малко по-късно ЕК излезе с обща позиция, в която се казва:

"Коронавирусът е глобална криза, която не е ограничена в отделен континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия. ЕС не одобрява факта, че решението на САЩ да наложи транспортна забрана беше взето едностранно и без консултации. ЕС предприема силни мерки за ограничаване на разпространението на вируса".

Според информация на CNN от няколко посланици на европейски държави във Вашингтон, засегнатите държави са разбрали за забраната за пътуване от телевизионното обръщение на Доналд Тръмп. Те не са предупредени по дипломатически канали за мерките, които президентът на САЩ готви. Администрацията ги е известила официално едва след публичното обявяване на ограничението.

Решението на Тръмп доведе до остър спад на търговията при отварянето на борсите в Германия, Франция и Великобритания. FTSE 100 падна с над 2 процента, германският Dax - с 5%, а френският CAC - с три на сто.

Най-сериозно засегнати са акциите на авиокомпаниите - Ryanair отчете загуба на 10% от цената на акциите си, Lufthansa - 9 на сто, IAG (British Airways, Iberia) - 7%.

Още по темата:

  • Макроикономистът Евгений Кънев прави анализ на ситуацията. Рецесия, започнала от пандемията от коронавирус. Кой ще загуби и кой ще спечели? Каква е играта с петрола? Какви са последиците за България? Чуйте разговора в подкаста "Животът и други неща":


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракета при посещение му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023