Тръмп отложи срещата на лидерите на страните от Г-7 Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще отложи планираната за края на юни среща на лидерите на страните от Г-7. Първоначално тя трябваше да се проведе във Вашингтон през март, след това държавният глава я отложи във времето, а сега съобщи, че САЩ ще бъде домакин през септември.

Причината е пандемията от Covid-19, поради която няколко от лидерите на държавите няма да имат възможност да пътуват. Сега бе решено те да разговарят чрез видеоконферентна връзка.

Срещата на междуправителствената организация на най-напредналите икономики в лицето на Германия, САЩ, Великобритания, Япония, Италия, Франция и Канада е повод за Тръмп да отбележи завръщането на нормалния живот по време на пандемията Covid-19.

Американският президент обяви, че иска да включи още страни в събитието като Австралия, Русия, Южна Корея и Индия. Според него настоящият формат е твърде "остарял" и не отразява по точен начин случващото се в света.

Германският канцлер Ангела Меркел Напрежение по оста Берлин-Вашингтон: Меркел отказа поканата на Тръмп за срещата на Г-7 за среща през юни. Към днешна дата, преценявайки цялостната ситуация около пандемията, тя не може да се съгласи да участва лично и да пътува до Вашингтон“, съобщи за Politico говорителят на немското правителство Щефан Зайберт.

Еманюел Макрон е готов да присъства на срещата на върха на Г-7 в САЩ, ако на нея са и всички останали участници, съобщи "Франс прес". "За редовния формат на Г-7 е необходимо присъствието на всички. Президентът на републиката е готов", гласи съобщението от Елисейския дворец.

Президентът на САЩ е провел разговор по телефона още с Борис Джонсън. Премиерът на Великобритания, който се разболя и впоследствие се излекува от коронавируса, не е дал потвърждение, че ще присъства на срещата, която, така или иначе, се отлага за есента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024