Тръмп отпусна стимулиращи бонуси на уязвимите американци, но самият той ги бави Снимка: © Getty Images

Десетки милиони американци очакват да получат до 1200 долара бонусни плащания по програмата на правителството за подпомагане на икономически най-уязвимите граждани. Те обаче могат да се забавят сериозно, а причината за това е президентът Доналд Тръмп.

Икономическите последици от пандемията от Covid-19 са гигантски и афектират милиони американци. Само в последните три седмици 17 милиона са декларирали, че са безработни. Около банките за храна се наблюдават дълги опашки, а почти една трета от гражданите не са плащали наема си за месец април, според данни на Forbes.

След като САЩ задейства рекорден спасителен пакет от 2,2 трилиона долара, за да се справи с икономическия срив вследствие на коронавируса, американците погледнаха с надежда към допълнителното заплащане, което биха получили. Министерството на финансите обаче реши да спре процеса.

Причината опира до отговора на един въпрос: Кое е по-важно по време на криза – чекове за финансов стимул за гражданите, изпратени към тях възможно най-бързо, или името на Доналд Тръмп да присъства задължително върху тях? Вашингтон, изглежда, е избрал втория отговор.

Министерството на финансите постанови на Федералната данъчна служба да принтира името на Тръмп върху чековете. То трябва да бъде поставено до полето за бележки относно целта на изплащането. Очаква се скоро до 80 милиона американци да получат бонусите си по пощата, пише Forbes, позовавайки се на изявление на Министерството на финансите. Мнозина обаче ще трябва да почакат още няколко месеца.

Тази седмица чековете ще започнат да бъдат изпращани, но това важи само за електронните депозити – за тези граждани, които са предоставили банковите си данни на Федералната данъчна служба. Десетки милиони обаче ще получат бонусите си по пощата или през лятото, или през септември.

Министерството на финансите обяви, че първо ще изпрати чекове на тези американци с най-ниски доходи.

Според няколко официални лица от Федералната данъчна служба, решението да се добави името на Доналд Тръмп ще отложи издаването на хартиените чекове. Причината е, че технологичният екип на службата трябва да осъществи програмна промяна в системата, преди те да бъдат предадени на Фискалното бюро за принтиране и издаване.

Националният президент на Професионалната мениджърска асоциация към Федералната данъчна служба – Чад Хупър, каза пред „Вашингтон Поуст“, че „всяко изискване като това, поставено в последната минута, ще създаде усложняване“ на ситуацията и ще доведе до забавяне на процеса.

Поставянето на името на Тръмп върху чековете по принцип не е задължително. Всъщност президентът дори не е законно овластен да подписва изплащане на стимулационни бонуси.

Според няколко различни източници, сред които и „Вашингтон Поуст“, Тръмп е предложил идеята на министъра на финансите Стивън Мнучин, който се е обърнал към министерството да работи върху препоръката. Промяната е била съобщена на екипа по информационна технология към Федералната данъчна служба във вторник.

Сенаторът от Орегон Рон Уайдън, който е най-висшият представител на демократите във финансовия комитет, осъди новия ход на президента: „За да подхрани егото си, Доналд Тръмп допълнително забавя плащанията в кеш на милиони американци, които не могат да изплатят наемите си и да сложат храна на масите си. Само този президент би опитал да направи изцяло своя заслугата за справяне с пандемията и икономическата катастрофа“.

Кой ще отговаря за доставката на чековете? Отговорът на този въпрос предизвиква още по-голяма ирония, тъй като става дума за Пощенската служба на САЩ (USPS). Тя беше тази, на която Тръмп отказа да предложи спасителен план.

„USPS се нуждае от прилив на финансови средства, а президентът Тръмп блокира потенциален спасителен план за агенцията, която има на щат 600 хиляди работници“, пише „Вашингтон Поуст“.

Кои американци могат да получат чекове за допълнителен финансов стимул?

Максималният бонус е 1200 долара, като той зависи от общия брой на приходите през 2019 или 2018 година.

Плащането се извършва само веднъж. То важи за три групи граждани - неженените жители на САЩ, които имат брутен доход, по-малък от 99 хиляди долара; Глави на домакинства, които печелят под 146 500 долара; Семейства без деца, които получават общо по-малко от 198 хиляди долара.

Неженените американци трябва да имат брутен доход под 75 хиляди долара, за да получат пълното количество бонус от 1200 долара. Сумата в чека намалява с увеличаването на брутния доход на съответния гражданин. Ако той достигне до 99 хиляди, гражданинът не може да кандидатства за стимулиращия пакет.

Главите на домакинствата получават пълните 1200 долара, ако брутният им доход е 112 500 долара или по-малко.

А женените двойки без деца, получаващи под 150 хиляди долара годишни възнаграждения, ще вземат общо 2400 долара бонуси – по 1200 на човек. За всяко дете, което е на 16 години или по-малко, родителите получават еднократен бонус от 500 долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024