Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който атакува закрилата на социалните мрежи от съдебно преследване за съдържанието, публикувано от потребителите им. 

Указът е свързан със спорния чл. 230 от Закона за комуникационна почтеност, която осигурява принципна защита на онлайн-компаниите от съдебни претенции или наказателно преследване заради поведението на потребителите им.

Законът дава право на платформите да модерират съдържанието и да правят добросъвестни преценки дали дадена публикация нарушава стандартите за поведение. 

Документът на Тръмп ще задължи Федералната комисия по комуникациите да създаде специални правила, по които ще се изясни дали и кога социалните мрежи ще се ползват със правна закрила.

Целта му е да гарантира, че ако компанията зад дадена социална мрежа ограничава свободното слово на конкретни лица, тя трябва да бъде оставена без съдебен имунитет.

Това би довело до огромна вълна от искове за обезщетения заради евентуални клеветнически или обидни твърдения, пуснати в публичното пространство на платформите. 

Активността на Тръмп по темата се прояви само два дни след като Twitter маркира две от собствените му публикации с етикет, който предупреждава читателите да направят по-задълбочена проверка на изложените от президента факти. Модерацията разгневи Тръмп, който се оплака от целенасочена политическа кампания и заплаши да предприеме действия за закриването на социални мрежи, които заглушават консервативни гласове. 

Промяната в указа би засегнала не само Twitter, но и Facebook, Google, и всички други компании, които генерират печалба от поднасянето на съдържание пред абонатите си.

"Днес сме тук, за да защитим свободното слово от една от най-страшните опасности, с които се е сблъсквало то в историята на Америка. Една малка група от мощни монополи в социалните мрежи контролират огромния дял от всички частни и обществени комуникации в Съединените щати", каза Тръмп при подписването на указа в Белия дом. 

Президентът на САЩ обвини технологичните компании в притежанието на "безконтролна власт за цензуриране, ограничаване, редактиране, преформатиране, скриване и промяна" на онлайн-общуването между хората. 

"В момента гиганти като Twitter притежават безпрецедентен юридически щит на база на теорията, че са неутрална платформа - каквато не са - и че не са редактори със собствена гледна точка", каза Тръмп. "Сега имат щит, могат да правят, каквото поискат. Но вече няма да разполагат със щит". 

Американското обществено радио NPR цитира юридически експерти, според които указът на Тръмп няма да доведе до никакви правни последствия, ако Конгресът не приеме ново законодателство. 

"Той се появява в контекста на 25-годишна съдебна практика, която се приема за федерален прецедент от почти всеки областен съд. Не е работа на президента да тълкува федералното законодателство", казва Кейт Клоник, професор по право в Университета Сейнт Джон в Ню Йорк. 

Правни активисти посочват, че самият Доналд Тръмп е един от най-облагодетелстваните хора от съществуването на чл. 230, защото ако социалните мрежи не притежаваха имунитет, никога нямаше да рискуват съдебно преследване, като публикуват неверните, обидни и клеветнически твърдения на Тръмп. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?