Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп официално прие да бъде номинацията за президент на Републиканската партия, като изнесе рекордно дълга реч пред своите съпартийци. Това беше първото му публично обръщение след опита за убийство миналата седмица.

Изказването му на Републиканската национална конвенция (RNC) беше най-дългата телевизионна реч за приемане на кандидатура в най-новата история на САЩ. Тръмп говори за опита за убийство за първи, и според него, за "последен път", като подобно на много свои поддръжници заяви, че Бог го е спасил от евентуална смърт.

Хората в залата замълчаха, когато той застана на сцената, за да разкажe историята на случилото се при атаката в Пенсилвания, въпреки че тя беше добре документирана в снимки и видеоклипове. Тръмп преразказа известните до този момент детайли, като каза, че се е чувствал в безопасност, защото "Бог беше на моя страна".

"Невероятното е, че преди изстрела, ако не бях помръднал главата си в последния момент, куршумът на убиеца щеше да уцели идеално целта си и аз нямаше да съм тук тази вечер.... Аз не трябваше да съм тук тази вечер", допълни той.

Мълчанието в публиката беше нарушено, като привържениците на Републиканската партия започнаха да скандират: "Да, трябваше [да си тук]".

Едни от най-големите аплодисменти на вечерта дойдоха, когато Тръмп представи съпругата си Мелания, която не се е появявала с него на политически събития, откакто съпругът ѝ обяви кандидатурата си за президент.

Политическите обещания

Кандидат-президентът призова американците за обединение, а само няколко минути по-късно продължи със серия от атаки срещу опонента си Джо Байдън и неговата администрация.

Речта му беше пълна с неверни или манипулативни твърдения. Фактчекърите на CNN са преброили близо 20 такива, включително подвеждащи изказвания за "рекордна инфлация при Байдън" и това, че бил победил "Ислямска държава" само за няколко месеца.

Тръмп определени свършеното от Байдън като "некомпетентно ръководство", което е превърнало Америка в "нация в упадък" с "инфлационна криза" и "криза на незаконната имиграция".

Той за пореден път повтори, че международните кризи като войните в Украйна и Газа нямало да се случат, ако е бил президент. Тръмп си служеше с краен език, като заговори за "масирана инвазия на южната ни граница" (говори за миграцията в страната - б.а.) и планета, която "е на ръба на Трета световна война".

"Заедно ще възстановим визията, силата, компетентността и ще имаме нещо, наречено здрав разум, което всъщност ще взема повечето от решенията ни", каза републиканският кандидат.

В първия си ден като президент Тръмп обеща "да затвори границите", а след това и да извърши най-мащабната депортация в историята на САЩ.

"С подходящо лидерство всяко бедствие, което преживяваме сега, ще бъде поправено - и ще бъде поправено много, много бързо", заяви той.

Преди изказването на Тръмп други политици от Републиканската партия посветиха голяма част от времето си на конгреса да атакуват мигрантите без документи в страната, като ги обвиниха за множеството социални проблеми в САЩ. Те се застъпиха за идеята не само за изграждането на гранична стена с Мексико, но и за "масови депортации веднага".

За да намали високите цени, Тръмп заяви, че в програмата на републиканците е заложено да се намалят разходите за енергия, което според него "на свой ред ще доведе до намаляване на разходите за транспорт, производство и всички стоки за бита".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024