Тръмп спира финансирането на СЗО Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп прекрати финансирането на Световната здравна организация. Причината за това е аргументът на държавния глава, че тя се е провалила в управлението на кризата с COVID-19. Според Тръмп организацията не се е справила с "основното си задължение" и трябва да й се потърси отговорност.

„Заради грешната преценка и неверните препоръки на СЗО, с коронавирус са се заразили 20 пъти повече души, отколкото би могло да се очаква“, каза Тръмп.

Решението му предизвика ответна реакция и критики. То идва в момент, в който в САЩ заразените са над 614 хиляди души, а страната е отчела най-много жертви в целия свят – повече от 26 хиляди.

САЩ е държавата, която отпуска най-много финансови средства на СЗО – над 400 милиона долара, което представлява 15% от бюджета на организацията. За справка – Китай я финансира със 76 млн. долара и още 10 млн. доброволно дарение. Бюджетът на Световната здравна организация миналата година бе 4,4 милиарда щатски долара.

Преди дни американският президент критикува СЗО, че е пристрастна към Китай. По думите му стана ясно, че е възможно организацията да бъде реформирана. Вашингтон планира да обсъди с други държави как да се използват средствата, които се отпускат за СЗО.

"Ако СЗО си беше свършила работата да вкара медицински специалисти в Китай, които да направят обективна оценка на ситуацията на място, ако бе критикувала Китай за липсата на прозрачност, епидемията можеше да бъде удържана на мястото на източника и с много малко смъртни случаи“, каза Тръмп.

„Щяха да бъдат спасени хиляди човешки животи и да се избегне световният икономически срив. Вместо това СЗО прие на доверие китайските уверения и защити действията на китайското правителство“, смята президентът на САЩ.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи още през февруари да се намали финансирането към СЗО с 53%. Тогава плановете му бяха преустановени.

Президентът на Американската медицинска асоциация д-р Патрис Харис призова Тръмп да преосмисли действията си. Той каза, че това е „опасна стъпка в грешната посока, която няма да помогне за по-лесна победа над Covid-19“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също застана срещу президента: „Това не е времето да се намаляват ресурсите за операции на СЗО. Сега е времето за обединение и за съвместна работа на международната общност, за да се спре този вирус и неговите разбиващи последствия“.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че в тези времена, „когато се нуждаем от споделяне на информация и на съвет, на който да разчитаме, СЗО осигури това. Ще продължим да я подкрепяме и да допринасяме за нея“.

Американската организация Protect Our Care коментира, че спирането на американските средства за СЗО "е прозрачен опит на президента Тръмп да отклони вниманието от системното му подценяване на сериозността на кризата с коронавируса и от провала на администрацията му да подготви нашата страна“.

Австралийският премиер Скот Морисън подкрепи критиките на Тръмп към СЗО заради това, че не се е обявила против китайските открити пазари, на които се продават току-що убити животни.

"Но освен това, СЗО като организация върши важна работа, включително в нашия район, и ние работим в тясно сътрудничество с нея“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024