Тръмп спира финансирането на СЗО Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп прекрати финансирането на Световната здравна организация. Причината за това е аргументът на държавния глава, че тя се е провалила в управлението на кризата с COVID-19. Според Тръмп организацията не се е справила с "основното си задължение" и трябва да й се потърси отговорност.

„Заради грешната преценка и неверните препоръки на СЗО, с коронавирус са се заразили 20 пъти повече души, отколкото би могло да се очаква“, каза Тръмп.

Решението му предизвика ответна реакция и критики. То идва в момент, в който в САЩ заразените са над 614 хиляди души, а страната е отчела най-много жертви в целия свят – повече от 26 хиляди.

САЩ е държавата, която отпуска най-много финансови средства на СЗО – над 400 милиона долара, което представлява 15% от бюджета на организацията. За справка – Китай я финансира със 76 млн. долара и още 10 млн. доброволно дарение. Бюджетът на Световната здравна организация миналата година бе 4,4 милиарда щатски долара.

Преди дни американският президент критикува СЗО, че е пристрастна към Китай. По думите му стана ясно, че е възможно организацията да бъде реформирана. Вашингтон планира да обсъди с други държави как да се използват средствата, които се отпускат за СЗО.

"Ако СЗО си беше свършила работата да вкара медицински специалисти в Китай, които да направят обективна оценка на ситуацията на място, ако бе критикувала Китай за липсата на прозрачност, епидемията можеше да бъде удържана на мястото на източника и с много малко смъртни случаи“, каза Тръмп.

„Щяха да бъдат спасени хиляди човешки животи и да се избегне световният икономически срив. Вместо това СЗО прие на доверие китайските уверения и защити действията на китайското правителство“, смята президентът на САЩ.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи още през февруари да се намали финансирането към СЗО с 53%. Тогава плановете му бяха преустановени.

Президентът на Американската медицинска асоциация д-р Патрис Харис призова Тръмп да преосмисли действията си. Той каза, че това е „опасна стъпка в грешната посока, която няма да помогне за по-лесна победа над Covid-19“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също застана срещу президента: „Това не е времето да се намаляват ресурсите за операции на СЗО. Сега е времето за обединение и за съвместна работа на международната общност, за да се спре този вирус и неговите разбиващи последствия“.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че в тези времена, „когато се нуждаем от споделяне на информация и на съвет, на който да разчитаме, СЗО осигури това. Ще продължим да я подкрепяме и да допринасяме за нея“.

Американската организация Protect Our Care коментира, че спирането на американските средства за СЗО "е прозрачен опит на президента Тръмп да отклони вниманието от системното му подценяване на сериозността на кризата с коронавируса и от провала на администрацията му да подготви нашата страна“.

Австралийският премиер Скот Морисън подкрепи критиките на Тръмп към СЗО заради това, че не се е обявила против китайските открити пазари, на които се продават току-що убити животни.

"Но освен това, СЗО като организация върши важна работа, включително в нашия район, и ние работим в тясно сътрудничество с нея“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023