Тръмп удължи мерките за социално дистанциране до 30 април Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че удължава мерките за спазване на социална дистанция с още 30 дни до края на април и каза, че очаква пикът на пандемията от коронавирус в страната да настъпи след две седмици, предава CNN.

Днес изтече първоначалният период от 15 дни на строгите мерки, които Тръмп първоначално бе приложил. Миналата седмица той обяви планове са ги отслаби в някои части от страната и дори сподели намеренията си САЩ да се върне към нормалния начин на живот до Великден, 12 април.

Сега обаче стана ясно, че големи групи хора (над 10 души) няма да могат да се събират на едно място до края на следващия месец, а възрастните са инструктирани да останат у дома.

"Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена. Това би била най-голямата загуба от всички", каза Тръмп, цитиран от CNN.

За последното денонощие в САЩ отчетоха 177 регистрирани пациенти и една жертва, с което общият брой на заболелите стана 142 637, а починалите са 2485 – по данни на worldometers.info. Излекуваните са 4559 души, а в критично състояние остават близо 3000 човека.

Само в Ню Йорк броят на жертвите е над 1000 души, а заразените са повече от 52 хиляди, но въпреки това Тръмп отказа да постави щата под карантина. Не постави под блокада и Кънектикът, и Ню Джърси, които също са сред най-засегнатите щати.

„Колкото по-добре се справяш (б.а. - с прилагането на мерките), толкова по-бързо ще приключи целият кошмар“, каза Тръмп на пресконференция в Белия дом в неделя.

„Можем да очакваме, че до 1 юни ще бъдем на финалната права на нашето възстановяване. Искам отново нашия нормален живот“, каза президентът.

Едно от основните лица на щаба за справяне с кризата към Белия дом Антъни Фаучи даде прогноза пред CNN, че повече от 100 хиляди американци може да загубят живота си вследствие на Covid-19. Президентът обяви, че не вярва на подобни прогнози и покани лекаря на подиума, но Фаучи само потвърди първоначалната си теза.

Той сподели, че е „напълно възможно“ повече от един милион американци да се заразят с коронавируса. Добави също, че удължаването на строгите мерки до 30 април най-вероятно ще спре до някаква степен разпространението на заразата.

"Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати" – по този начин Тръмп говори за евентуалния положителен ефект на лекарството хидроксихлорохин. Президентът сподели, че в момента то се тества при над хиляда пациенти в Ню Йорк.

Междувременно каза, че учените изследват възможности за кръвопреливане за лечение на болни чрез използване на кръвта на възстановили се пациенти. Ще се прилагат и бързи тестове при повечето медицински лица, обяви Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024