Снимка: © Getty Images

Докато американският Сенат се готви за началото на процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, президентът на САЩ откри международния икономически форум в Давос. 

Встъпителната му реч беше посветена на успехите на американската икономика през трите години на мандата му. По думите му - "американската мечта" отново се е върнала благодарение на увеличените работни места за т.нар. "сини якички", които са освободили над 7 милиона души от финансова зависимост към системата за социални помощи. 

"САЩ е най-мощната икономическа сила в света. Американският стандарт на живот е най-виоският в света. Най-големият дълг на всяка държава е спрямо собствения й народ. В САЩ ние градим икономика, която работи за всички", казва още Доналд Тръмп пред участниците във форума в Давос. 

Той използва речта си, за да атакува Федералния резерв за това, че "повишава лихвените проценти прекалено бързо и ги понижава прекалено бавно". 

"Виждам страхотен потенциал за бъдещето. А дори не сме започнали, защото числата, за които говорим, са огромни. Времето на скептицизма изтече", каза още той. 

Тръмп благодари на чуждестранните компании, които са избрали да инвестират в САЩ, и обяви, че страната има значително по-добри икономически позиции, отколкото самият той си е представял, че ще постигне, когато е поел управлението в началото на 2017 г. 

Американският президент отхвърли апокалиптичните прогнози за влиянието на индустрията върху климатичните промени, като нарече екологичните активисти "наследниците на врачките от миналото".  

В същото време, той обяви, че ще подкрепи инициативата за посаждането на трилион нови дървета, че "вярва в околната среда и иска най-чистата вода и най-чистия въздух". 

"Не е време за песимизъм, а за оптимизъм. За да прегърнем утрешния ден, трябва да не се поддаваме на апокалипсиса и обречеността. Трябва да уловим момента. Ще почерпим сили от славното ни минало, ще превърнем величието наша обща мисия за бъедщето. Ще бъдем вечно лоялни към своите служители, граждани и семейства. Нека да внесем светлина в живота на всеки един от тях и да им дадем сила да променят света", каза още Доналд Тръмп. 

Речта на Тръмп се фокусира основно върху икономическата политика на САЩ, без да засяга други теми като ескалацията на конфликта с Иран от последните седмици. Той обаче отдели внимание на Китай, с чието правителство успя да завърши първата фаза от преговорите за ново търговско споразумение, и Великобритания, която се надява да договори преференциални търговски отношения след влизането в сила на Brexit. 

Преди началото на речта Тръмп обяви, че намира процеса по импийчмънт за "измама" и "безобразие". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС