Тръмп в Давос: Не е време за песимизъм Снимка: © Getty Images

Докато американският Сенат се готви за началото на процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, президентът на САЩ откри международния икономически форум в Давос.

Встъпителната му реч беше посветена на успехите на американската икономика през трите години на мандата му. По думите му - "американската мечта" отново се е върнала благодарение на увеличените работни места за т.нар. "сини якички", които са освободили над 7 милиона души от финансова зависимост към системата за социални помощи.

"САЩ е най-мощната икономическа сила в света. Американският стандарт на живот е най-виоският в света. Най-големият дълг на всяка държава е спрямо собствения й народ. В САЩ ние градим икономика, която работи за всички", казва още Доналд Тръмп пред участниците във форума в Давос.

Той използва речта си, за да атакува Федералния резерв за това, че "повишава лихвените проценти прекалено бързо и ги понижава прекалено бавно".

"Виждам страхотен потенциал за бъдещето. А дори не сме започнали, защото числата, за които говорим, са огромни. Времето на скептицизма изтече", каза още той.

Тръмп благодари на чуждестранните компании, които са избрали да инвестират в САЩ, и обяви, че страната има значително по-добри икономически позиции, отколкото самият той си е представял, че ще постигне, когато е поел управлението в началото на 2017 г.

Американският президент отхвърли апокалиптичните прогнози за влиянието на индустрията върху климатичните промени, като нарече екологичните активисти "наследниците на врачките от миналото".

В същото време, той обяви, че ще подкрепи инициативата за посаждането на трилион нови дървета, че "вярва в околната среда и иска най-чистата вода и най-чистия въздух".

"Не е време за песимизъм, а за оптимизъм. За да прегърнем утрешния ден, трябва да не се поддаваме на апокалипсиса и обречеността. Трябва да уловим момента. Ще почерпим сили от славното ни минало, ще превърнем величието наша обща мисия за бъедщето. Ще бъдем вечно лоялни към своите служители, граждани и семейства. Нека да внесем светлина в живота на всеки един от тях и да им дадем сила да променят света", каза още Доналд Тръмп.

Речта на Тръмп се фокусира основно върху икономическата политика на САЩ, без да засяга други теми като ескалацията на конфликта с Иран от последните седмици. Той обаче отдели внимание на Китай, с чието правителство успя да завърши първата фаза от преговорите за ново търговско споразумение, и Великобритания, която се надява да договори преференциални търговски отношения след влизането в сила на Brexit.

Преди началото на речта Тръмп обяви, че намира процеса по импийчмънт за "измама" и "безобразие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024