Снимка: © Getty Images

Докато американският Сенат се готви за началото на процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, президентът на САЩ откри международния икономически форум в Давос. 

Встъпителната му реч беше посветена на успехите на американската икономика през трите години на мандата му. По думите му - "американската мечта" отново се е върнала благодарение на увеличените работни места за т.нар. "сини якички", които са освободили над 7 милиона души от финансова зависимост към системата за социални помощи. 

"САЩ е най-мощната икономическа сила в света. Американският стандарт на живот е най-виоският в света. Най-големият дълг на всяка държава е спрямо собствения й народ. В САЩ ние градим икономика, която работи за всички", казва още Доналд Тръмп пред участниците във форума в Давос. 

Той използва речта си, за да атакува Федералния резерв за това, че "повишава лихвените проценти прекалено бързо и ги понижава прекалено бавно". 

"Виждам страхотен потенциал за бъдещето. А дори не сме започнали, защото числата, за които говорим, са огромни. Времето на скептицизма изтече", каза още той. 

Тръмп благодари на чуждестранните компании, които са избрали да инвестират в САЩ, и обяви, че страната има значително по-добри икономически позиции, отколкото самият той си е представял, че ще постигне, когато е поел управлението в началото на 2017 г. 

Американският президент отхвърли апокалиптичните прогнози за влиянието на индустрията върху климатичните промени, като нарече екологичните активисти "наследниците на врачките от миналото".  

В същото време, той обяви, че ще подкрепи инициативата за посаждането на трилион нови дървета, че "вярва в околната среда и иска най-чистата вода и най-чистия въздух". 

"Не е време за песимизъм, а за оптимизъм. За да прегърнем утрешния ден, трябва да не се поддаваме на апокалипсиса и обречеността. Трябва да уловим момента. Ще почерпим сили от славното ни минало, ще превърнем величието наша обща мисия за бъедщето. Ще бъдем вечно лоялни към своите служители, граждани и семейства. Нека да внесем светлина в живота на всеки един от тях и да им дадем сила да променят света", каза още Доналд Тръмп. 

Речта на Тръмп се фокусира основно върху икономическата политика на САЩ, без да засяга други теми като ескалацията на конфликта с Иран от последните седмици. Той обаче отдели внимание на Китай, с чието правителство успя да завърши първата фаза от преговорите за ново търговско споразумение, и Великобритания, която се надява да договори преференциални търговски отношения след влизането в сила на Brexit. 

Преди началото на речта Тръмп обяви, че намира процеса по импийчмънт за "измама" и "безобразие". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа