Снимка: © Getty Images

Докато американският Сенат се готви за началото на процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, президентът на САЩ откри международния икономически форум в Давос. 

Встъпителната му реч беше посветена на успехите на американската икономика през трите години на мандата му. По думите му - "американската мечта" отново се е върнала благодарение на увеличените работни места за т.нар. "сини якички", които са освободили над 7 милиона души от финансова зависимост към системата за социални помощи. 

"САЩ е най-мощната икономическа сила в света. Американският стандарт на живот е най-виоският в света. Най-големият дълг на всяка държава е спрямо собствения й народ. В САЩ ние градим икономика, която работи за всички", казва още Доналд Тръмп пред участниците във форума в Давос. 

Той използва речта си, за да атакува Федералния резерв за това, че "повишава лихвените проценти прекалено бързо и ги понижава прекалено бавно". 

"Виждам страхотен потенциал за бъдещето. А дори не сме започнали, защото числата, за които говорим, са огромни. Времето на скептицизма изтече", каза още той. 

Тръмп благодари на чуждестранните компании, които са избрали да инвестират в САЩ, и обяви, че страната има значително по-добри икономически позиции, отколкото самият той си е представял, че ще постигне, когато е поел управлението в началото на 2017 г. 

Американският президент отхвърли апокалиптичните прогнози за влиянието на индустрията върху климатичните промени, като нарече екологичните активисти "наследниците на врачките от миналото".  

В същото време, той обяви, че ще подкрепи инициативата за посаждането на трилион нови дървета, че "вярва в околната среда и иска най-чистата вода и най-чистия въздух". 

"Не е време за песимизъм, а за оптимизъм. За да прегърнем утрешния ден, трябва да не се поддаваме на апокалипсиса и обречеността. Трябва да уловим момента. Ще почерпим сили от славното ни минало, ще превърнем величието наша обща мисия за бъедщето. Ще бъдем вечно лоялни към своите служители, граждани и семейства. Нека да внесем светлина в живота на всеки един от тях и да им дадем сила да променят света", каза още Доналд Тръмп. 

Речта на Тръмп се фокусира основно върху икономическата политика на САЩ, без да засяга други теми като ескалацията на конфликта с Иран от последните седмици. Той обаче отдели внимание на Китай, с чието правителство успя да завърши първата фаза от преговорите за ново търговско споразумение, и Великобритания, която се надява да договори преференциални търговски отношения след влизането в сила на Brexit. 

Преди началото на речта Тръмп обяви, че намира процеса по импийчмънт за "измама" и "безобразие". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин