Американската компания Virgin Hyperloop проведе първия успешен тест по превозване на хора в своята свръхскоростна капсула. Той се състоя в пустинята в щата Невада и придвижи двама от висшите служители на фирмата на разстояние от 500 метра и със скорост 172 км/ч.

Така Virgin Hyperloop, която е основана през 2014, постави началото на амбициозния си план да превозва хора и стоки в скоростни капсули по релси над или под земята. Компанията се надява в близко бъдеще да изгради подобна мрежа по целия свят, която да свързва големи градове.

В тестовете участваха съоснователят Джош Гийгъл и директорът на отдела за пътническо обслужване Сара Лучиан. Двамата седнаха на удобните седалки в капсулата, затегнаха коланите и изминаха половин километър за 15 секунди.

Амбициите на Virgin обаче са доста по-големи – компанията си поставя за цел превозните ѝ средства да развиват скорост над 1000 км/ч, което е три пъти по-бързо от високоскоростните влакове и 10 пъти над котата, която достигат обикновените влакове.

Пред BBC Лучиан сподели, че преживяването е било вълнуващо „и от психическа, и от физическа гледна точка“. Определи краткото пътешествие като „спокойно“ и не го сравни с „влакче на ужасите“, макар ускорението да е било високо.

Концепцията на този вид транспорт се развива от години. Тя бе предложена още през 2013 от Илън Мъск, който даде идея за подобен тип придвижване между Сан Франциско и Лос Анджелис. Критиците на проекта го определят като „научна фантастика“.

Той е базиран на метода на магнитната левитация (или маглев), какъвто е случаят с повечето бързи влакове. Рекордът за най-висока скорост на такъв влак бе поставен през 2015, когато край планината Фуджи в Япония той премина със скорост от около 600 км/ч.

Virgin Hyperloop е основана преди шест години и през 2017 получи финансиране от Virgin Group на британския милиардер Ричард Брансън. Преди това носеше името Hyperloop One.

Макар да се намира в Лос Анджелис, компанията не се ограничава само на територията на САЩ - тя разработва концепции за придвижване чрез капсули и в други страни. Една от тях е Обединените арабски емирства. Там Virgin прави проект за изминаване на разстоянието между Дубай и столицата Абу Даби в рамките на 12 минути. По принцип между двата града се пътува повече от час.

Критиците на този нов метод на придвижване изтъкват, че системите на Hyperloop изискват огромен ресурс за получаване на разрешение за изграждане, а след това и за самото конструиране на всяка отделна мрежа.

Лучиан разбира какви са предизвикателствата. „Разбира се, има много трудности, но смятам, че сме смекчили голяма част от риска – нещо, което хората мислеха, че не е възможно“.

„Това беше нашият момент в стил Кити Хоук“, каза Гийгъл, който е и главен технологичен директор. Така направи сравнение с първия полет с двигател на братята Райт, извършен в малкия град в Северна Каролина през 1903 г.

"Имах истинското удоволствие да видя как историята се създава пред очите ми – да стана свидетел на осъществяването на първия нов метод за масов транспорт от над 100 години насам“, добави той. Гийгъл смята, че системата е безопасна за хората.

Virgin избра щата Западна Вирджиния, където да изгради център на стойност 500 млн. щатски долара, както и тестова писта. Очаква се транспортната система на Hyperloop да влезе в експлоатация до края на десетилетието, а от компанията се надяват до 5 години вече да са получили сертификат за безопасност.

Още няколко компании тръгват по пътя на американската – канадската Transpod и испанската Zeleros.

Лучиан казва, че хората търсят решения, а Virgin може да ги предостави. „Можем да продължим да развиваме днешната или вчерашната транспортна система и да продължаваме да се сблъскваме с проблемите, или да изградим нещо, което решава тези проблеми“.

„Днес първите двама души пътуваха безопасно с Hyperloop“, обявиха от Virgin. „Утре Hyperloop ще промени начина, по който светът се движи, с достъпна и устойчива система за масов транспорт, която ще направи разстоянието между градове само няколко минути. Бъдещето на този тип пътуване е реално, а моментът е сега“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024