Транспортната стачка се отлага, тол системата се свива Снимка: © Pixabay

Транспортните организации, които заплашваха да спрат товарните и пътнически превози на 13 януари в протест срещу тол системата, отмениха стачните си планове след среща с правителството.

В замяна на отказа - кабинетът ще предложи за обсъждане нов вариант на тарифите за тол системата и изключване на второкласните пътища от обхвата й. Платени ще бъдат само магистралите и първокласните пътища от републиканската инфраструктура.

Превозвачите са оттеглили и искането си за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Самата тя присъства на срещата в кабинета на премиера Бойко Борисов, заедно със своя заместник Николай Нанков (ръководител на МРРБ от 2017 до 2018 г.), финансовият министър Владислав Горанов и проф. Олег Асенов от ръковдоството на АПИ.

Държавата планира да започне събирането на тол такси от тежкотоварните превозни средства след 1 март 2020 г. Превозвачите са приели да се направи междинен отчет на приходите за първите три месеца след въвеждането на тол системата. Ако постъпленията не са в размера на очакваните от държавата, таксите може да се повишат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024