Снимка: © Getty Images

Собствениците на фирми за товарни и пътнически превози демонстрираха видимо задоволство от смяната на властта в Министерството на транспорта още след първата си среща със служебния министър Христо Алексиев.

Превозвачите се оплакаха, че досега били "неглижирани, хвърлени настрани" и репресирани от ДАИ заради протестите си срещу кабинета "Петков".

"Всички сме усмихнати, защото виждаме новото лице на държавата. Благодарим на министъра, че показа как трябва да се възстанови диалогът", възкликна Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи по време на срещата, докато друг негов колега препоръча на журналистите да "не натоварват служебния министър с въпроси, които не са спешни", след като Алексиев беше попитан дали ще направи одит на тол системата.

Самият служебен вицепремиер използва пресконференцията, за да атакува предшествениците си, като обяви, че автомобилният бранш е бил "неглижиран", което е довело до допълнителна инфлация.

На въпроса как ще реши проблемите с растящите цени на горивата, от които се оплакаха и автобусните превозвачи заради скока при метана, Алексиев направи уговорка, че "няма как от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цени на европейско ниво".

"Но много добре се вижда, че ако ръстът на инфлация в ЕС е един, в България е два пъти повече. Този ръст е породен от грешни публични политики, от нерегламентирани схеми", каза той.

Единствената конкретна мярка, която той обяви, беше намерението да промени методиката на тол системата, така че "да доведем до малко по-високо таксуване за транзитния трафик и по-облекчено таксуване на родните превозвачи".

Алексиев не се ангажира с конкретен процент на увеличението на таксите за транзита, като каза, че изготвянето на предложението ще отнеме поне 15 дни, преди да бъде внесено за обсъждане в Министерски съвет.

Коментарът му беше последван със смекчаване на тона от представителите на бранша, които обявиха, че не ставало дума за държавна помощ само за български фирми.

В същото време Илиян Филипов от ПИМК обяви с възмущение, че украинските превозвачи са били освободени от тол такси - първоначално само за хуманитарни превози, а след това и изцяло, като се оплака, че това давало предимство от по 100 евро на курс "отиване и връщане" на компаниите от държавата, в която Русия води война.

Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи поиска и помощ за автобусните превозвачи заради голямото поскъпване на метана, който е основно гориво за част от обществените превозвачи, както и за преразглеждане на постановление за отпускане на 20 млн. лв. за междуселищните превози, които са разпределени "без принцип" в последните дни на кабинета "Петков", по нейните думи.

Христо Алексиев повтори тезата, която депутатите от ГЕРБ развиваха в последните месеци за това, че в цените на горивата "има един лев, който някъде се губи".

"Ние ще го намерим", каза служебният вицепремиер, без други обяснения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна