Транспортният бранш се зарадва на смяната на властта след обещание за намаляване на тол таксите Снимка: © Getty Images

Собствениците на фирми за товарни и пътнически превози демонстрираха видимо задоволство от смяната на властта в Министерството на транспорта още след първата си среща със служебния министър Христо Алексиев.

Превозвачите се оплакаха, че досега били "неглижирани, хвърлени настрани" и репресирани от ДАИ заради протестите си срещу кабинета "Петков".

"Всички сме усмихнати, защото виждаме новото лице на държавата. Благодарим на министъра, че показа как трябва да се възстанови диалогът", възкликна Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи по време на срещата, докато друг негов колега препоръча на журналистите да "не натоварват служебния министър с въпроси, които не са спешни", след като Алексиев беше попитан дали ще направи одит на тол системата.

Самият служебен вицепремиер използва пресконференцията, за да атакува предшествениците си, като обяви, че автомобилният бранш е бил "неглижиран", което е довело до допълнителна инфлация.

На въпроса как ще реши проблемите с растящите цени на горивата, от които се оплакаха и автобусните превозвачи заради скока при метана, Алексиев направи уговорка, че "няма как от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цени на европейско ниво".

"Но много добре се вижда, че ако ръстът на инфлация в ЕС е един, в България е два пъти повече. Този ръст е породен от грешни публични политики, от нерегламентирани схеми", каза той.

Единствената конкретна мярка, която той обяви, беше намерението да промени методиката на тол системата, така че "да доведем до малко по-високо таксуване за транзитния трафик и по-облекчено таксуване на родните превозвачи".

Алексиев не се ангажира с конкретен процент на увеличението на таксите за транзита, като каза, че изготвянето на предложението ще отнеме поне 15 дни, преди да бъде внесено за обсъждане в Министерски съвет.

Коментарът му беше последван със смекчаване на тона от представителите на бранша, които обявиха, че не ставало дума за държавна помощ само за български фирми.

В същото време Илиян Филипов от ПИМК обяви с възмущение, че украинските превозвачи са били освободени от тол такси - първоначално само за хуманитарни превози, а след това и изцяло, като се оплака, че това давало предимство от по 100 евро на курс "отиване и връщане" на компаниите от държавата, в която Русия води война.

Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи поиска и помощ за автобусните превозвачи заради голямото поскъпване на метана, който е основно гориво за част от обществените превозвачи, както и за преразглеждане на постановление за отпускане на 20 млн. лв. за междуселищните превози, които са разпределени "без принцип" в последните дни на кабинета "Петков", по нейните думи.

Христо Алексиев повтори тезата, която депутатите от ГЕРБ развиваха в последните месеци за това, че в цените на горивата "има един лев, който някъде се губи".

"Ние ще го намерим", каза служебният вицепремиер, без други обяснения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023