Трайчо Трайков: Кампанията срещу шистовия газ беше първата хибридна операция у нас

"Първата голяма хибридна атака в България беше за шистовия газ", каза Трайчо Трайков пред Нова телевизия и обясни, че по онова време дори не е имало такъв термин и политиците не са били наясно какво се случва.

Макар да не беше категоричен как точно е вървяла пропагандата срещу шистовия газ, Трайков добави, че от една страна е имало разработки на службите, а от друга се е знаело за брюкселски неправителствени организации, които финансират говоренето срещу проучванията за шистов газ.

По времето на неговия мандат в министерството на енергетиката в България петролният газов гигант от САЩ "Шеврон" имаше интерес да проучи българските находища.

През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. След това обаче парламентът наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. Предложението за мораториума формално дойде от депутата Яне Янев и се прие почти с консенсус - с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака". "Против" гласуваха само 6-има депутати от тогавашната "Синя коалиция", а двама се въздържаха.

От Chevron бяха предложили 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.. Американската компания предлагаше и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Прогнозата, на която стъпваше, беше, че България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

Трайков каза, че настроенията тогава са били част от общ контекст в Европа и само две държави не са наложили мораториум - Полша и Естония.

"МОСВ беше много "за" и въпреки това в деня, в който бях в Тунис с премиера, парламентът гласува мораториум. Мнението на депутатите се смени от твърдо "да" на мълчаливо "не".", каза Трайков.

Той цитира и един филм, който се е използвал тогава като част от дезинформационната кампания, в който почти всичко се е оказало фалшиви твърдения.

"Има рискове, но те са слабо вероятни и управляеми, както във всеки бизнес от добивната индустрия", обясни Трайчо Трайков. "Протестират хора, които иначе търпят десетилетия - нали сте ходили в Марица Изток и знаете какво се случва!"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024