Трайчо Трайков: Кампанията срещу шистовия газ беше първата хибридна операция у нас

"Първата голяма хибридна атака в България беше за шистовия газ", каза Трайчо Трайков пред Нова телевизия и обясни, че по онова време дори не е имало такъв термин и политиците не са били наясно какво се случва.

Макар да не беше категоричен как точно е вървяла пропагандата срещу шистовия газ, Трайков добави, че от една страна е имало разработки на службите, а от друга се е знаело за брюкселски неправителствени организации, които финансират говоренето срещу проучванията за шистов газ.

По времето на неговия мандат в министерството на енергетиката в България петролният газов гигант от САЩ "Шеврон" имаше интерес да проучи българските находища.

През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. След това обаче парламентът наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. Предложението за мораториума формално дойде от депутата Яне Янев и се прие почти с консенсус - с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака". "Против" гласуваха само 6-има депутати от тогавашната "Синя коалиция", а двама се въздържаха.

От Chevron бяха предложили 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.. Американската компания предлагаше и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Прогнозата, на която стъпваше, беше, че България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

Трайков каза, че настроенията тогава са били част от общ контекст в Европа и само две държави не са наложили мораториум - Полша и Естония.

"МОСВ беше много "за" и въпреки това в деня, в който бях в Тунис с премиера, парламентът гласува мораториум. Мнението на депутатите се смени от твърдо "да" на мълчаливо "не".", каза Трайков.

Той цитира и един филм, който се е използвал тогава като част от дезинформационната кампания, в който почти всичко се е оказало фалшиви твърдения.

"Има рискове, но те са слабо вероятни и управляеми, както във всеки бизнес от добивната индустрия", обясни Трайчо Трайков. "Протестират хора, които иначе търпят десетилетия - нали сте ходили в Марица Изток и знаете какво се случва!"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024