"Първата голяма хибридна атака в България беше за шистовия газ", каза Трайчо Трайков пред Нова телевизия и обясни, че по онова време дори не е имало такъв термин и политиците не са били наясно какво се случва.

Макар да не беше категоричен как точно е вървяла пропагандата срещу шистовия газ, Трайков добави, че от една страна е имало разработки на службите, а от друга се е знаело за брюкселски неправителствени организации, които финансират говоренето срещу проучванията за шистов газ.

По времето на неговия мандат в министерството на енергетиката в България петролният газов гигант от САЩ "Шеврон" имаше интерес да проучи българските находища.

През лятото на 2011 г. компанията получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. След това обаче парламентът наложи мораториум върху така наречения фракинг - технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. Предложението за мораториума формално дойде от депутата Яне Янев и се прие почти с консенсус - с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака". "Против" гласуваха само 6-има депутати от тогавашната "Синя коалиция", а двама се въздържаха.

От Chevron бяха предложили 30 млн. евро на държавата за разрешителното за проучване в площта "Блок 1 Нови пазар". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.. Американската компания предлагаше и работна програма на обща стойност 50 млн. евро. Прогнозата, на която стъпваше, беше, че България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт.

Трайков каза, че настроенията тогава са били част от общ контекст в Европа и само две държави не са наложили мораториум - Полша и Естония.

"МОСВ беше много "за" и въпреки това в деня, в който бях в Тунис с премиера, парламентът гласува мораториум. Мнението на депутатите се смени от твърдо "да" на мълчаливо "не".", каза Трайков.

Той цитира и един филм, който се е използвал тогава като част от дезинформационната кампания, в който почти всичко се е оказало фалшиви твърдения.

"Има рискове, но те са слабо вероятни и управляеми, както във всеки бизнес от добивната индустрия", обясни Трайчо Трайков. "Протестират хора, които иначе търпят десетилетия - нали сте ходили в Марица Изток и знаете какво се случва!"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят