Трайчо Трайков започва процедурата за преместване на Паметника на съветската армия Снимка: © Getty Images

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков ще започне процедура по преместването на Паметника на съветската армия от центъра на София.

Трайков анонсира намерението си на 24 февруари - в деня, в който Русия откри пълномащабна военна операция срещу Украйна.

"В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", написа той в профила си във Facebook .

В четвъртък се проведе и протест против войната пред ПСА, а столичната полиция изпрати служители с патрулни автомобили, за да дежурят около него.

Паметникът се намира на територията на района, на който Трайков е кмет от 2019 г. Преди няколко месеца той разкри, че бишвият областен управител на София Николай Пехливанов (от квотата на "Атака") е предлагал монументът и "прилежащия район" да се прехвърлят безвъзмездно на Руската федерация - нещо, което е спряно от Министерството на външните работи.

Инициатива за премахването му от централния столичен парк съществува от десетилетия, като още през 1993 г. СОС приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. Междувременно той дава постоянни поводи за вътрешно и външнополитическо напрежение, като руското МВнР атакува българските власти при всеки случай на вандализиране на обекта, издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023