Снимка: © Getty Images

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков ще започне процедура по преместването на Паметника на съветската армия от центъра на София. 

Трайков анонсира намерението си на 24 февруари - в деня, в който Русия откри пълномащабна военна операция срещу Украйна. 

"В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", написа той в профила си във Facebook .

В четвъртък се проведе и протест против войната пред ПСА, а столичната полиция изпрати служители с патрулни автомобили, за да дежурят около него

Паметникът се намира на територията на района, на който Трайков е кмет от 2019 г. Преди няколко месеца той разкри, че бишвият областен управител на София Николай Пехливанов (от квотата на "Атака") е предлагал монументът и "прилежащия район" да се прехвърлят безвъзмездно на Руската федерация - нещо, което е спряно от Министерството на външните работи. 

Инициатива за премахването му от централния столичен парк съществува от десетилетия, като още през 1993 г. СОС приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. Междувременно той дава постоянни поводи за вътрешно и външнополитическо напрежение, като руското МВнР атакува българските власти при всеки случай на вандализиране на обекта, издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава