Снимка: © Getty Images

Руската инвазия в Украйна е довела до значителни промени в отношението на българските граждани спрямо Москва, като 40 на сто от запитаните хора са казали, че са започнали да гледат негативно на Русия.

Това показват данни от социологическо проучване на "Тренд", проведено между 5 и 12 март 2022 г. по поръчка на "24 часа".

46 процента не са променили отношението си - в тях се включват както тези, които харесват, така и тези, които не харесват Русия изначално. В данните не се показва какво е разпределението между тези две групи.

Изследването показва още влошаване на доверието в управляващото мнозинство след началото на военната криза, както и спад в рейтинга на президента Румен Радев. Единствената парламентарна опозиция, която увеличава декларираната подкрепа на избирателите, се оказва "Възраждане". Нито ГЕРБ, нито ДПС постигат значим напредък в първите три месеца на 2022.

Само 16% от запитаните хора казват, че намират руската инвазия в Украйна за "оправдана". Над 60 на сто от хората смятат, че Путин няма основания да започне война срещу съседната държава, а 23% продължават да се колебаят три седмици след началото ѝ.

Голямото мнозинство от българското общество подкрепя приемането на украински бежанци в страната - 68 на сто спрямо 16% против.

Много голяма обаче е съпротивата сред респондентите на въпроса дали НАТО трябва да се намеси пряко с военно участие на страната на Украйна във войната с Русия.

Сътресенията в кабинета на Кирил Петков между февруари и март започват да се отразяват върху доверието във властта, според данните на "Тренд". От началото на мандата за положително и отрицателно отношение са били сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%, казват от агенцията.

Спад на доверието има и при Румен Радев, макар и не толкова значителен - положителните оценки падат от 55% през февруари до 49% през март, а отрицателните се покачват от 33% до 39%.

"Продължаваме промяната" остава първа политическа сила, но смалява преднината си с ГЕРБ, според "Тренд". Освен за "Възраждане", се вижда и увеличение в подкрепата за "други" партии - периодът на изследването дойде малко след отстраняването на Стефан Янев от правителството и анонса му, че ще прави собствен политически проект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"