"Тренд": 40% от българите са влошили отношението си към Русия Снимка: © Getty Images

Руската инвазия в Украйна е довела до значителни промени в отношението на българските граждани спрямо Москва, като 40 на сто от запитаните хора са казали, че са започнали да гледат негативно на Русия.

Това показват данни от социологическо проучване на "Тренд", проведено между 5 и 12 март 2022 г. по поръчка на "24 часа".

46 процента не са променили отношението си - в тях се включват както тези, които харесват, така и тези, които не харесват Русия изначално. В данните не се показва какво е разпределението между тези две групи.

Изследването показва още влошаване на доверието в управляващото мнозинство след началото на военната криза, както и спад в рейтинга на президента Румен Радев. Единствената парламентарна опозиция, която увеличава декларираната подкрепа на избирателите, се оказва "Възраждане". Нито ГЕРБ, нито ДПС постигат значим напредък в първите три месеца на 2022.

Само 16% от запитаните хора казват, че намират руската инвазия в Украйна за "оправдана". Над 60 на сто от хората смятат, че Путин няма основания да започне война срещу съседната държава, а 23% продължават да се колебаят три седмици след началото ѝ.

Голямото мнозинство от българското общество подкрепя приемането на украински бежанци в страната - 68 на сто спрямо 16% против.

Много голяма обаче е съпротивата сред респондентите на въпроса дали НАТО трябва да се намеси пряко с военно участие на страната на Украйна във войната с Русия.

Сътресенията в кабинета на Кирил Петков между февруари и март започват да се отразяват върху доверието във властта, според данните на "Тренд". От началото на мандата за положително и отрицателно отношение са били сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%, казват от агенцията.

Спад на доверието има и при Румен Радев, макар и не толкова значителен - положителните оценки падат от 55% през февруари до 49% през март, а отрицателните се покачват от 33% до 39%.

"Продължаваме промяната" остава първа политическа сила, но смалява преднината си с ГЕРБ, според "Тренд". Освен за "Възраждане", се вижда и увеличение в подкрепата за "други" партии - периодът на изследването дойде малко след отстраняването на Стефан Янев от правителството и анонса му, че ще прави собствен политически проект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023