"Тренд": 40% от българите са влошили отношението си към Русия Снимка: © Getty Images

Руската инвазия в Украйна е довела до значителни промени в отношението на българските граждани спрямо Москва, като 40 на сто от запитаните хора са казали, че са започнали да гледат негативно на Русия.

Това показват данни от социологическо проучване на "Тренд", проведено между 5 и 12 март 2022 г. по поръчка на "24 часа".

46 процента не са променили отношението си - в тях се включват както тези, които харесват, така и тези, които не харесват Русия изначално. В данните не се показва какво е разпределението между тези две групи.

Изследването показва още влошаване на доверието в управляващото мнозинство след началото на военната криза, както и спад в рейтинга на президента Румен Радев. Единствената парламентарна опозиция, която увеличава декларираната подкрепа на избирателите, се оказва "Възраждане". Нито ГЕРБ, нито ДПС постигат значим напредък в първите три месеца на 2022.

Само 16% от запитаните хора казват, че намират руската инвазия в Украйна за "оправдана". Над 60 на сто от хората смятат, че Путин няма основания да започне война срещу съседната държава, а 23% продължават да се колебаят три седмици след началото ѝ.

Голямото мнозинство от българското общество подкрепя приемането на украински бежанци в страната - 68 на сто спрямо 16% против.

Много голяма обаче е съпротивата сред респондентите на въпроса дали НАТО трябва да се намеси пряко с военно участие на страната на Украйна във войната с Русия.

Сътресенията в кабинета на Кирил Петков между февруари и март започват да се отразяват върху доверието във властта, според данните на "Тренд". От началото на мандата за положително и отрицателно отношение са били сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%, казват от агенцията.

Спад на доверието има и при Румен Радев, макар и не толкова значителен - положителните оценки падат от 55% през февруари до 49% през март, а отрицателните се покачват от 33% до 39%.

"Продължаваме промяната" остава първа политическа сила, но смалява преднината си с ГЕРБ, според "Тренд". Освен за "Възраждане", се вижда и увеличение в подкрепата за "други" партии - периодът на изследването дойде малко след отстраняването на Стефан Янев от правителството и анонса му, че ще прави собствен политически проект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024