Снимка: © Булевард България

Кризата около свалянето на кабинета на Кирил Петков се е отразила най-тежко на "Има такъв народ", които падат под 4% подкрепа сред активните гласоподаватели.

Това показват данни на "Тренд" в изследване, проведено между 5 и 12 юли 2022 г. по поръчка на "24 часа" - периодът съвпада с времето, в което Асен Василев върна неизпълнен първия мандат на ПП, след което и ГЕРБ отказа да реализира втория мандат. Проучването е представително за пълнолетното население на страната (не взема предвид евентуалните настроения за гласуване на българите в чужбина).

"Тренд" отчитат възстановяване на част от подкрепата за "Промяната" до 21,4% сред хората, заявили готовност да гласуват - почти 4 процентни пункта повече от потенциалните им избиратели през май 2022.

ГЕРБ обаче се позиционира като първа сила с малко повече от 2% над ПП в извадката на проучването.

Агенцията не вижда значими изменения при БСП и ДБ - останалите два коалиционни партньора на Кирил Петков, както и при ДПС и "Възраждане" (на които дават 9,6% подкрепа сред заявилите намерения да гласуват).

Според "Тренд" обаче проектът на Стефан Янев започва да губи привърженици още преди да се е регистрирал като политическа партия - 5,7% подкрепа за "Български възход", което е с около 2% по-малко от резултатите, които същата агенция даваше до преди два месеца.

"Големият губещ от последните събития изглежда е „Има такъв народ“, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори. „Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите, съобщават от "Тренд".

Намалява и одобрението за президента Румен Радев от 50% през май до 43% в началото на юли.

Агенцията дава и данни за стабилизиране на песимистичните прогнози на населението за икономическото положение в страната за следващата година, макар че се вижда известен спад на най-негативните оценки спрямо май.

Леко спада и процентът на хората, които се страхуват, че личният им жизнен стандарт ще се влоши в следващата една година - от 42% през юни до 37% през юли 2022. Показателят не се е променял съществено от началото на войната в Украйна в края на февруари, както показват данните на "Тренд", и напомнят на настроенията от периода на първата година на Covid-пандемията.


Катастрофата на социолозите 2

Добромир Живков, Маркет линкс: "Мерим резултати, анализираме ги, а след два дни картината е коренно различна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"