"Тренд": ИТН е големият губещ в кризата около кабинета "Петков" Снимка: © Булевард България

Кризата около свалянето на кабинета на Кирил Петков се е отразила най-тежко на "Има такъв народ", които падат под 4% подкрепа сред активните гласоподаватели.

Това показват данни на "Тренд" в изследване, проведено между 5 и 12 юли 2022 г. по поръчка на "24 часа" - периодът съвпада с времето, в което Асен Василев върна неизпълнен първия мандат на ПП, след което и ГЕРБ отказа да реализира втория мандат. Проучването е представително за пълнолетното население на страната (не взема предвид евентуалните настроения за гласуване на българите в чужбина).

"Тренд" отчитат възстановяване на част от подкрепата за "Промяната" до 21,4% сред хората, заявили готовност да гласуват - почти 4 процентни пункта повече от потенциалните им избиратели през май 2022.

ГЕРБ обаче се позиционира като първа сила с малко повече от 2% над ПП в извадката на проучването.

Агенцията не вижда значими изменения при БСП и ДБ - останалите два коалиционни партньора на Кирил Петков, както и при ДПС и "Възраждане" (на които дават 9,6% подкрепа сред заявилите намерения да гласуват).

Според "Тренд" обаче проектът на Стефан Янев започва да губи привърженици още преди да се е регистрирал като политическа партия - 5,7% подкрепа за "Български възход", което е с около 2% по-малко от резултатите, които същата агенция даваше до преди два месеца.

"Големият губещ от последните събития изглежда е „Има такъв народ“, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори. „Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите, съобщават от "Тренд".

Намалява и одобрението за президента Румен Радев от 50% през май до 43% в началото на юли.

Агенцията дава и данни за стабилизиране на песимистичните прогнози на населението за икономическото положение в страната за следващата година, макар че се вижда известен спад на най-негативните оценки спрямо май.

Леко спада и процентът на хората, които се страхуват, че личният им жизнен стандарт ще се влоши в следващата една година - от 42% през юни до 37% през юли 2022. Показателят не се е променял съществено от началото на войната в Украйна в края на февруари, както показват данните на "Тренд", и напомнят на настроенията от периода на първата година на Covid-пандемията.


Катастрофата на социолозите 2

Добромир Живков, Маркет линкс: "Мерим резултати, анализираме ги, а след два дни картината е коренно различна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023