"Тренд": Подкрепата за ГЕРБ пада до нивото на БСП

Избирателите, които са готови да гласуват за ГЕРБ на следващите парламентарни избори, са стигнали до 23,8%, а разликата им с потенциалния електорат на БСП е в рамките на статистическата грешка. Това показват данни от последното представително проучване на "Тренд", проведено между 29 август и 5 септември 2020 г. по поръчка на "24 часа".

62 на сто от запитаните граждани са посочили, че подкрепят протестите, докато 30% дават отрицателен отговор. 42 процента обаче предполагат, че гражданското недоволство няма да доведе до оставка на кабинета на Бойко Борисов - леко увеличение спрямо настроенията през миналия месец.

47% от хората искат предсрочни избори, докато 37% не смятат, че има необходимост от провеждането им преди датата на редовния парламентарен вот. Увеличават се негативните оценки за работата на парламента и правителството.

Димитър Ганев ("Тренд") коментира, че изравнените позиции между ГЕРБ и БСП се дължи на "ерозия в обществената подркепа към основната управляваща партия, а не на ръст при БСП. Червените си стоят на същите нива от години. Протестът изяде част от т.нар. електорална периферия на ГЕРБ, но БСП не беше припозната като автентична алтернатива от избирателя'.

Според Ганев - Борисов е поставен под двойна преса, както от страна на протестиращите, така и от страна на твърдите избиратели на ГЕРБ, които биха приели евентуална оставка като знак, че "са се предали под натиска на протеста, дали са властта на опозицията и на президента".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024