Треньорът на ПСЖ отива на съд за психологически тормоз и расова дискриминация Снимка: © Getty

Треньорът на футболния отбор "Пари Сен Жермен" (ПСЖ) Кристоф Галтие ще бъде изправен пред френския съд в Ница по обвинения в психически тормоз и расова дискриминация, съобщава CNN. Той и синът му Джон Валович са били задържани от полицията на 30 юни.

Ксавие Боном, прокурорът по случая, публикува снимка в Twitter на служебното прессъобщение по въпроса. По-късно Боном изтри публикацията, но от нея се видя, че делото е насрочено за 15 декември.

Историята започва през април 2023 г. с предварително разследване срещу Галтие и Валович, след като се появи информация за изявление на треньора, че в предишния му отбор - "Ница" - има ,,твърде много черни и мюсюлмански играчи". Французинът е мениджър на тима през сезон 2021-2022, преди да бъде назначен за наставник на ПСЖ.

Предварителното разследване включва разговори с играчи на "Ница", които са работили с Галтие, както и с директори и членове на персонала в клуба. Още през април мениджърът - чрез изявление на адвоката си Оливие Мартин - категорично отрече обвиненията, описвайки ги като „обидни и клеветнически“.

Треньорът на ПСЖ отива на съд за психологически тормоз и расова дискриминация

След доказателствата по делото е интервю от 2022 г. с Жулиен Фурние - бивш спортен директор на "Ница". Фурние казва на журналиста Жулиен Абсалон, че ако обясни ,,истинските причини", поради които той и Галтие са спорили, когато са работили заедно, то треньорът ,,никога няма да работи отново в съблекалня във Франция или Европа”.

В делото са представени и серия от изтекли през април имейли през април от Фурние до Дейв Брейлсфорд, директор в компанията INEOS, която е собственик на футболния отбор от Южна Франция.

В писмата Фурние описва среща със сина на Галтие, Джон Валович, който е представен като агент на треньора. Твърди се, че на тази среща Валович е предал оплакванията на Галтие, че отборът на Ница има „твърде много черни и мюсюлмански играчи", а това не съответства на "реалностите в града". Валович също е разпитан по случая, но за разлика от баща си не получава обвинение. Причината е, че той не е имал официална роля във футболния клуб.

Прокурорите в Ница казват, че максималното наказание, което може да понесе Галтие, ако бъде признат за виновен за психически тормоз и расова дискриминация, е 3 години затвор и глоба от 45 000 евро.

От ПСЖ - настоящият тим на наставника, до момента няма коментар за предстоящото дело.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024