Старши треньорът на германския клуб "Вердер" Маркус Анфанг е подал оставка от поста си заради разследване срещу него по съмнения за фалшив сертификат за ваксиниране срещу Covid.

Заедно с него си тръгва и помощник-треньорът Флориан Юнге.

"Поради изключително напрегната ситуация за клуба, екипа, семейството ми и за мен самия, реших, че ще незабавно ще сложа край на ангажимента си като треньор на Вердер Бремен", се казва в позиция, разпространена от името на Анфанг.

"Помолих отговорните лица за прекратяване на договора ми, а те се съгласиха с моето желание. Пожелавам на максимален успех на "Вердер" както в мача срещу "Шалке", така и за в бъдеще", казва още той.

Скандалът около Анфанг започна още в петък, след като прокуратурата обяви, че е започнала проверка по съмнения за фалшифициране на ваксинационен сертификат. Съмненията за възникнали в здравната инспекция в Бремен, в хода на рутинно събиране на информация за контактните лица на футболиста Марко Фрийдл, който е дал положителна проба за Covid-19.

Според първоначалната информация във фенсайта на "Вердер" Deichstube - установено е, че датата на вписване на една от дозите съвпада с ден, в който Анфанг е отсъствал заради мач на отбора. Неточни са се оказали и данните от партидния номер на ваксината, която би трябвало да е получил треньорът.

Здравната служба е предала случая на прокуратурата за разследване, а според Deichstube сертификатът на Анфанг е иззет от полицията.

47-годишният Анфанг отрича обвиненията - в съобщението на "Вердер" се посочва, че в личен разговор с ръководството на клуба той е дал уверения, че е изцяло ваксиниран и никога не е използвал фалшив сертификат.

"Също както и всички други двойно имунизирани граждани аз получих своите ваксини в официален ваксинационен център и получих съответните стикери във ваксинационния си паспорт (в Германия той удостоверява преминатия курс на имунизация срещу Covid). След това си извадих дигитално копие в аптеката и оттам реших, че всичко е наред. Много се надявам темата скоро да се изясни", е цитиран да казва Анфанг.

Казусът със сертификата на треньора идва в разгара на спорове за въвеждането на задължителни ваксини за професионалните футболисти в Германия.

Играчът на "Байерн Мюнхен" Йозуа Кимих отказва да се имунизира срещу Covid-19, като публично коментира, че има притеснения за дългосрочните ефекти от ваксините.

Думите му провокираха шумен дебат и дадоха повод дори на канцлера Ангела Меркел да посочи, че "има много добри и фактически обосновани аргументи, с които може да се отговори на неговите въпроси и съмнения".

Кимих е принуден да стои в карантина от няколко дни, след като се оказа контактно лице на двама свои съотборници, чиито положителни проби за Covid-19 излязоха една след друга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024