Третият мандат отново е за БСП, реши Румен Радев. А най-вероятният изход е избори Снимка: © Булевард България

Третият мандат за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание ще е за БСП. Президентът Румен Радев ще го връчи в понеделник в 10 ч, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Най-вероятният изход от този ход на Радев е нови предсрочни парламентарни избори, въпреки заявките от представители на социалистическата партия, че ще направят "всичко възможно" да формират редовен кабинет.

Точно седмица по-рано кандидат-премиерът от "Продължаваме промяната" проф. Николай Денков върна втория мандат неизпълнен, защото успя да привлече подкрепа само от "Демократична България". Преди това и ГЕРБ се провали - номинираният за премиер проф. Николай Габровски събра гласовете на партията на Бойко Борисов, на ДПС и на "Български възход", но това не беше достатъчно. А и от третата формация отказаха подкрепа за посочените от Габровски кандидат-министри.

Досега Радев винаги избира БСП за последния опит за формиране на редовно правителство. И винаги - тоест три поредни пъти досега - резултатът е предсрочен вот. От ГЕРБ и "Демократична България" обявиха, че не могат да подкрепят мандат на БСП - по силата на политически решения на ръководните си органи. "Продължаваме промяната" няма категорична позиция до момента, но само преди седмица левицата отказа подкрепа на програмната декларация на бившите управляващи - заради военната помощ за Украйна. БСП е "против". Парламентарната аритметика според броя депутати на всяка от 7-те партии в Народното събрание показва, че без подкрепа или от ГЕРБ, или от ПП като първа и втора политическа сила, съставянето на правителство не е възможно.

ДПС също няма категорична позиция за мандат на БСП, но конфигурация, в която движението подкрепя кабинет на БСП, заедно с ПП, не изглежда реалистична. Нинова може да разчита евентуално да привлече "Български възход". От "Възраждане" ясно заявяват, че искат нови избори.

След като получи мандат, БСП според конституцията трябва да номинира кандидат за министър-председател, а той в рамките на 7 дни да излъчи кандидати за министри. Ако това не се случи и левицата върне неизпълнен мандат, Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и със същия указ да насрочи поредните предсрочни избори в рамките на 2 месеца от последния пленарен ден.

Ако се стигне до избори, то според сроковете в конституцията те ще са в края на март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023