SpaceX се готви да осъществи необичайна мисия - първото орбитално пътуване на совалката Dragon, в която няма да летят професионални астронавти, а само цивилни граждани. 

Мисията "Inspiration4" се различава от полетите, които наскоро бяха организирани от Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос.

Четиримата туристи на SpaceX не просто ще стигнат до границата между земната атмосфера и открития космос, а ще прекарат три дни в орбита около Земята. Разстоянието между Dragon и планетата ще е по-голямо от това на Международната космическа станция. 

Цялата подготовка и самата мисия са тема на нов документален сериал по Netflix - "Countdown: Inspiration4 Mission to Space". Изстрелването на ракетата ще се излъчи на живо по стрийминг платформата на 15 септември, а последният Епизод 5 ще покаже завръщането на участниците в "Inspiration4". 

38-годишният милиардер Джаред Айзъкман е човекът, който плаща за мисията. Основната идея на това пътуване е да се превърне в огромно благотворително събитие, като събраните средства ще бъдат дарени на детската болница "Сейнт Джуд" в Мемфис. 

Целта на Айзъкман е да събере общо 200 млн. долара в помощ на лечебното заведение, като половината от парите ще бъдат неговият личен принос към каузата. 

Предприемачът е известен с това, че е създател на компанията за онлайн разплащания Shift4 Payments. Разработва бизнес-идеята си още като 16-годишно момче, като напуска училище, за да се посвети на нея. 

Втората участничка в пътуването е 29-годишната Хейли Арсено - помощник-лекар в "Сейнт Джуд". Младата жена има дълга история с болницата. Като дете тя се разболява от рак на костите и се лекува именно тук. Нейният ангажимент към мисията е да помогне за събирането на дарения, но и да покаже на пациентите с онкологични заболявания, че няма нищо невъзможно. Хейли е примерът за това, че дори човек да не е в перфектно физическо състояние, може да осъществи мечтата си за космическо пътуване - тя ще е първият човек в орбита, който има метални импланти в крака си. 

Сайън Проктър е на 51 години, геолог по образование, дъщеря на бивш служител на NASA от времето на програмата "Аполо". Проктър се занимава с популяризиране на образованието в природните науки, а пътуването в космоса е нейна мечта от години. През 2009 тя стига до групата от 47 финалисти в селекцията на NASA за нови астронавти. 

Последният член на екипажа е компютърният инженер Крис Семброски, който работи за Lockheed Martin. Той печели възможността да лети със SpaceX чрез томбола, проведена сред дарителите на болница "Сейнт Джуд". 42-годишният Семброски е служил във Военновъздушните сили на САЩ и има бакалавърска степен по аеронавтика. 

Капитанът на мисията Джаред Айзъкман има професионален лиценз за пилот. Нито той, нито SpaceX разкриват каква е сумата, която той е платил за пътуването, но според бизнесмена тя е много по-ниска от средствата, които се надява да успее да привлече за благотворителност. 

Първият анонс за мисията на SpaceX беше обявен с рекламен клип по време на Супербоул още през февруари. Междувременно са избрани участниците в пътуването, като те са преминали са през базово обучение, симулиращо условията на полета.

Целият курс по излитането и завръщането на капсулата е напълно автоматизиран, т.е. от пътниците не се очаква да поемат контрол върху полета. 

Илон Мъск също участва в сериала на Netflix за мисията "Inspiration4", като споделя, че се надява тя да вдъхнови интерес у повече хора към космическите полети. 

"Имаме нужда от пионери като Джаред, за да можем да организираме и следващи мисии, като най-накрая да направим така, че научната фантастика да не остане фантастика завинаги", казва той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"