Три дни в орбита с капсулата Dragon: Необикновените участници в новата мисия на SpaceX

SpaceX се готви да осъществи необичайна мисия - първото орбитално пътуване на совалката Dragon, в която няма да летят професионални астронавти, а само цивилни граждани.

Мисията "Inspiration4" се различава от полетите, които наскоро бяха организирани от Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос.

Четиримата туристи на SpaceX не просто ще стигнат до границата между земната атмосфера и открития космос, а ще прекарат три дни в орбита около Земята. Разстоянието между Dragon и планетата ще е по-голямо от това на Международната космическа станция.

Цялата подготовка и самата мисия са тема на нов документален сериал по Netflix - "Countdown: Inspiration4 Mission to Space". Изстрелването на ракетата ще се излъчи на живо по стрийминг платформата на 15 септември, а последният Епизод 5 ще покаже завръщането на участниците в "Inspiration4".

38-годишният милиардер Джаред Айзъкман е човекът, който плаща за мисията. Основната идея на това пътуване е да се превърне в огромно благотворително събитие, като събраните средства ще бъдат дарени на детската болница "Сейнт Джуд" в Мемфис.

Целта на Айзъкман е да събере общо 200 млн. долара в помощ на лечебното заведение, като половината от парите ще бъдат неговият личен принос към каузата.

Предприемачът е известен с това, че е създател на компанията за онлайн разплащания Shift4 Payments. Разработва бизнес-идеята си още като 16-годишно момче, като напуска училище, за да се посвети на нея.

Втората участничка в пътуването е 29-годишната Хейли Арсено - помощник-лекар в "Сейнт Джуд". Младата жена има дълга история с болницата. Като дете тя се разболява от рак на костите и се лекува именно тук. Нейният ангажимент към мисията е да помогне за събирането на дарения, но и да покаже на пациентите с онкологични заболявания, че няма нищо невъзможно. Хейли е примерът за това, че дори човек да не е в перфектно физическо състояние, може да осъществи мечтата си за космическо пътуване - тя ще е първият човек в орбита, който има метални импланти в крака си.

Сайън Проктър е на 51 години, геолог по образование, дъщеря на бивш служител на NASA от времето на програмата "Аполо". Проктър се занимава с популяризиране на образованието в природните науки, а пътуването в космоса е нейна мечта от години. През 2009 тя стига до групата от 47 финалисти в селекцията на NASA за нови астронавти.

Последният член на екипажа е компютърният инженер Крис Семброски, който работи за Lockheed Martin. Той печели възможността да лети със SpaceX чрез томбола, проведена сред дарителите на болница "Сейнт Джуд". 42-годишният Семброски е служил във Военновъздушните сили на САЩ и има бакалавърска степен по аеронавтика.

Капитанът на мисията Джаред Айзъкман има професионален лиценз за пилот. Нито той, нито SpaceX разкриват каква е сумата, която той е платил за пътуването, но според бизнесмена тя е много по-ниска от средствата, които се надява да успее да привлече за благотворителност.

Първият анонс за мисията на SpaceX беше обявен с рекламен клип по време на Супербоул още през февруари. Междувременно са избрани участниците в пътуването, като те са преминали са през базово обучение, симулиращо условията на полета.

Целият курс по излитането и завръщането на капсулата е напълно автоматизиран, т.е. от пътниците не се очаква да поемат контрол върху полета.

Илон Мъск също участва в сериала на Netflix за мисията "Inspiration4", като споделя, че се надява тя да вдъхнови интерес у повече хора към космическите полети.

"Имаме нужда от пионери като Джаред, за да можем да организираме и следващи мисии, като най-накрая да направим така, че научната фантастика да не остане фантастика завинаги", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024