Три години по-късно: Цветана Пиронкова се завърна на корта и постигна победа Снимка: © Eurosport

Три години след последния си мач в тура Цветана Пиронкова се завърна с убедителна победа. Бившата първа ракета на България надигра световната №120 Людмила Самсонова с 6-2 6-3 в първия кръг на US Open. Полуфиналистката от Уимбълдън 2010 показа добър тенис след дългата пауза, а във втората фаза я чака огромно изпитание – двукратната шампионка от Големия шлем и десета поставена Гарбине Мугуруса, която надигра Нао Хибино с 6-4 6-4.

Пиронкова надигра рускинята с търпение и постоянство, като се възползва от прекалено голямата агресия в играта ѝ. Важно е да се отбележи, че бекхендът на Цветана бе на страхотно ниво – с него тя поемаше контрол в разиграванията и диктуваше темпото, като много често завършваше точките директно с този удар. Първият ѝ сервис бе на прилично ниво, макар в него да нямаше необходимата сила. Борбеният дух обаче бе налице и опитът определено подпомогна каузата на бившата №31.

Бившата първа ракета на България при дамите се класира в основната схема на US Open благодарение на системата „защитен ранкинг“. Последно полуфиналистката от Уимбълдън 2010 игра на „свещената трева“ в Лондон през 2017 г. Тогава тя надделя над Сара Ерани с 6-1 6-4 в първата фаза, а после отпадна след загуба от една вече отказала се тенисистка – Каролин Вожняки.

Пиронкова се оттегли, тъй като беше бременна, а през март 2018 роди сина си Александър. Бившата №31 така и не обяви официално края на своята кариера, а тази година изненада почитателите си с приятната новина, че отново ще се състезава в WTA тура.

Най-доброто постижение на българката на US Open е достигането на четвъртия кръг през 2012, където отпадна след поражение с 0-6 4-6 от Ана Иванович.

По-рано днес първата ни ракета Виктория Томова загуби от Аманда Анисимова в първия кръг. Двете съпернички изиграха много интересен и равностоен мач, но американката бе по-прецизна в решаващите мигове и така заслужи успеха със 7-5 7-5.

Прочетете още на TennisKafe.com


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024