Военноморските сили ще използват безвъзмездна помощ от две частни компании и от Института по океанология на БАН в опита си да открият местоположението на катастрофиралия МиГ-29 в Черно море. 

Изтребителят изчезна от радарите малко след полунощ на 9 юни, докато е пилотиран от майор Валентин Терзиев. 

"Операцията тече до настоящия момент. Реакцията на ВМС е мигновена, организирана е в най-кратките възможни срокове с кораби и вертолети от авиобаза "Чайка". През деня са открити части от спасително оборудване, отломки. За съжаление трябва да потвърдя, че сред намерените отсанки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза", каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. 

Оттук нататък действията ще се насочат към търсенето на черната кутия на самолета, за да бъде изяснена причината за катастрофата и да се възстанови летателната дейност на изтребителите от ВВС. 

"Хидроремонт Варна, Инситутът по океанология, Хидромап - всички те заявиха готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените контакти от минен ловец Цибър", каза още Ефтимов. 

Оборудване на "Хидроремонт" ще бъде монтирано върху кораб на ВМС, който ще служи като платформа за координиране на действията в района на търсенето.

На борда на МиГ-29 има още една ракета Р-73, предупреди Емил Ефтимов. За да се гарантира, че издирвателните екипи ще работят в безопасни условия, е привлечен и експерт от ВВС. 

"Колкото по-бързо успеем да извадим черната кутия, толкова по-вероятно е съдържанието й да е използваемо", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети