Три силни земетресения бяха усетени в Хърватия за 20 минути в понеделник сутрин. Няма данни за ранени граждани, но са нанесени щети в Петриня и Сисак, предаде местната телевизия HRT.

Трусовете не са се усетили в България. Според данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център – земетресението се е усетило в Босна и Херцеговина и Унгария.

Първият трус е бил с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 12 км югоизточно от град Сисак в северозападната част на Хърватия. Последвали са още две земетресения – с матнитуд 4,7 и 4,9 по Рихтер.

Хората в Сисак са напуснали от къщите си от страх, а автомобилите в целия град са били с включени аларми.

Хърватската сеизмологична служба съобщи, че силно земетресение е имало и край Петриня. Трусът е регистриран в 06.28 ч. В града има сериозни щети – паднали тухли, напукани мазилки по фасадите на сградите и съборени комини.

„По пътя има тухли и керемиди. Имаме информация за паднали комини и разрушени къщи. Противопожарната служба работи по въпроса и помага на пострадалите“, каза кметът Даринко Думбович пред HRT.

През март 2020 земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер в района на Загреб доведе до смъртта на един човек, а други 27 бяха ранени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024