Трима британци, воювали за Украйна, ще бъдат съдени от сепаратистите в Донецк Снимка: © Getty Images

Трима британци, обвинени, че са били наемници, ще бъдат изправени пред руски съд в Източна Украйна, съобщава BBC.

Джон Хардинг, Дилън Хийли и Андрю Хил ще бъдат съдени в т.нар. Донецка народна република - отцепнически регион на Украйна. Съдът, който не е международно признат, наскоро осъди на смърт други двама британци.

Бившият военнослужещ Хардинг се е сражавал заедно с украинските сили, след като се е преместил в страната през 2018 г. През юли той се появи във видеоклип, в който призова министър-председателя Борис Джонсън за помощ.

Хил се е сражавал в състава на Международния легион на Украйна. Той е бил доброволец в Украйна като хуманитарен работник, когато е заловен на контролно-пропускателен пункт през април, заедно с Пол Ури, който загива, докато е държан от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че тримата британци са отказали да сътрудничат на разследващите и да дадат показания. Те са съдени заедно с други двама мъже от Швеция и Хърватия.

През юни същият съд осъди на смърт Шон Пинър и Ейдън Аслин - други двама британци, сражавали се за Украйна. Те бяха в обвинени в това, че са наемници въпреки че семействата им заявиха, че те са били дългогодишни членове на украинската армия.

Великобритания и Украйна осъдиха присъдите за нарушаване на международните закони за защита на военнопленниците. След последното развитие на събитията Министерството на външните работи заяви, че е в постоянен контакт с Украйна, за да подкрепи усилията ѝ за освобождаването на всички британци.

Новината дойде в същия ден, в който Русия забрани достъпа на водещия на новините на BBC Хю Едуардс, както и на редица други журналисти, като част от последната вълна от санкции. Едуардс последва няколко свои колеги от BBC, които бяха включени в черния списък на Русия през юни

"Както неведнъж е било отбелязвано, пагубните действия на Великобритания по насаждане на русофобия, разпространяване на невярна информация за нашата страна и подкрепа за киевския неонацистки режим ще получат адекватен и решителен отговор от руска страна", се казва в изявление на външното министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024