Кремъл се саморазправя с разработчиците на "безаналоговите" ракети "Кинжал"

Хиперзвуковите ракети "Кинжал" трябваше да бъдат "неуловими" - така поне твърдеше руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Само за няколко седмици гордостта на руското военно производство катастрофира в Украйна. В началото на май Киев потвърди, че вече е свалил "безаналоговата" ракета с Patriot, a на 16 май бяха ликвидирани шест "Кинжала" за една нощ.

Унижението за руската армия не остава без последици, а вината не се търси в политическото командване, а сред създателите на технологията.

Трима учени, специалисти по аеродинамика, които са участвали в разработването на хиперзвуковите ракети, са арестувани през последните месеци в Русия.

Обвиненията срещу тях са за "държавна измяна".

Александър Шиплюк и Анатолий Маслов са в затвора още от лятото на 2022 г., а преди дни стана ясно, че е задържан и още един физик - Валерий Звегинцев.

Според руските медии Звегинцев е арестуван в началото на април, но за това става ясно повече от месец по-късно - и то не от руската прокуратура, а от възмутените му колеги от Института по теоретична и приложна механика (ИТПМ), базиран в Новосибирск.

Александър Шиплюк е бил директор на института, преди да бъде арестуван.

По същото време се случва още един брутален случай на саморазправа със служител на научната организация. Специалист по квантова оптика на име Дмитрий Колкер е задържан за "държавна измяна" през юли 2022 г. и умира в ареста на третия ден.

54-годишният Колкер е боледувал от терминално онкологично заболяване, когато е обвинен и лишен от свобода.

Сътрудниците от ИТПМ определят арестуваните си колеги като изключителни специалисти, известни с "блестящи научни резултати".

"Компетентността и професионалната им репутация им позволяваше да намерят високоплатена и престижна работа в чужбина, но те не напуснаха Русия, като посветиха живота си в служба на руската наука", се казва в писмото от Института.

Колегите им подчертават, че тримата арестувани физици са останали в ИТПМ "през най-тежките времена през 90-те години", когато държавността в Русия се разпадаше в разгара на финансовата криза и мафиотските борби за власт.

Всеки от арестуваните мъже е бил и ментор на следващи покления от изследователи, казват още сътрудниците им.

Учените от ИТПМ се обръщат към държавните власти и към "всички неравнодушни граждани на нашата страна" с призив "да бъде защитена руската аеродинамична наука и да се спаси това, което се създаваше се десетилетен самоотвержен труд от съветски и руски учени, инженери и работници, от задаващия се крах".

Делата срещу Маслов, Шиплюк и Звегинцев са засекретени, но в ИТПМ са разбрали, че "компрометиращите" данни срещу тях се оказва фактът, че тримата са публикували доклади на международни семинари и конференции, както и че техни статии са издавани в чуждестранни научни журнали.

Сътрудниците им твърдят, че никога не е допускано изтичане на държавни тайни през въпросните публикации, а делото е скалъпено по "експертни оценки" на анонимни източници, в чиято компетентност те се съмняват - тъй като явно не са част от изследователската общност.

Когато задържат Колкер и Маслов през 2022 г., съмненията срещу тях са за изтичане на секретна информация към Китай заради техни научни доклади.

Още преди заминаването им материалите са проверявани за наличие на държавна тайна и са оценени като безопасни. По време на пътуването си в Китай Дмитрий Колкер дори е бил придружен от служител на ФСБ, руското контраразузнаване.

"Добре познаваме резултатите, които открито представяха нашите колеги в последните години и сме 100% уверени, че те имат отношение единствено към фундаменталната наука", казват от Института. "Материалите на нашите колеги многократно са проверявани от експертната комисия на нашата организация за евентуално наличие на данни с ограничен достъп. Такива сведения не са откривани в тях".

От Института по теоретична и приложна механика заявяват, че не просто се страхуват за живота на тримата си колеги, но и "не разбираме как да продължаваме да си вършим работата".

Арестуваните Шиплюк, Маслов и Звегинцев са се занимавали с технологии, свързани с хиперзвуковите скорости.

"Това, за което днес ни награждават и ни дават за пример, утре се оказва причина за наказателно преследване. В тази ситуация нашият институт, който е единствената в страната академична организация с обширна база за експериментални и количествени аеродинамични изследвания, просто няма как да работи", предупреждават те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024