Снимка: © Прокуратура на Република България

Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу трима руски граждани за опит за предумишлено убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, неговия син и един от служителите на "Емко". 

Имената на обвинените руснаци не се съобщават от прокуратурата, но е посочено, че срещу тях има европейски заповеди за арест и молби за международно издирване и екстрадиция през Интерпол и Шенгенската информационна система.

Обвинението гласи, че в периода от 28 април 2015 г. до 4 май 2015 г. съизвършителите са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вщество с фосфороорганичен характер. 

Няколко дни по-рано прокуратурата разпространи и записи, на които се вижда как маскиран мъж обикаля между автомобилите в подземния служебен паркинг на фирма "Емко". 

В началото на 2019 г. прокуратурата потвърди, че агент на руското ГРУ, заподозрян за съучастие в атентата срещу Сергей Скрипал, е засечен в София в периода на опита за убийство на Гебрев. Мъжът, идентифициран като Сергей Федотов, е влязъл в България със самолет в Бургас на 24 април и е напуснал страната в 20:21 ч. на 28 април 2015 г. 

Публикуваните записи от гаража на "Емко" са направени малко преди 14 ч. в деня, в който Федотов е заминал. 

Тази новина е в развитие. Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети