"Тривиален случай" може да стои зад полета на самолета-нарушител

Странният случай с полета на частния самолет от Литва до България, заради който бяха активирани ВВС на няколко държави, може да се окаже тривиална история, свързана с желанието на купувача да го получи по-бързо.

Това допусна министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за bTV. Той посочи, че цивилният самолет не е представлявал заплаха за сигурността или за конкретна защитена инфраструктура в България в нито един момент от движението си.

Нарушението му е в това, че е летял без летателен план и без транспондери, а заради него е вдигнат изтребител от "Граф Игнатиево", чийто пилот е поставил живота си в опасност заради лошите метеорологични условия.

Заков посочи, че Военновъздушните сили са "свършили перфектно работата си" при проследяването на нарушителите. Няма процедура, при която подобен цивилен самолет да бъде свален на земята с принуда, ако не създава опасност.

"Предполагам, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е закупен. Тъй като процедурите за регистрация в Литва отнемат време, собственикът е решил да си го доведе в България. Не са открити следи от опасни вещества, наркотици. Най-вероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват", коментира той.

Министърът отхвърли спекулациите, че самолетът е изпратен с цел шпионаж на air policing капацитета на България, като посочи, че такова наблюдение може да се прави на много по-голяма височина и скорост от тези, развити от нарушителите.

Машината беше открита на летище край Търговище, по случая е образувано разследване, което ще бъде предадено на Националната следствена служба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024